Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta szarlotka z pianką będzie najlepszą, jaką jadłeś. Dlaczego? Jest lekka jak piórko, puszysta i do tego posiada sporą porcję soczystego nadzienia z jabłek. Lepiej od razu przygotuj dwie porcje tego wspaniałego ciasta.
Składniki
Najpierw przygotuj kruche ciasto. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier i pokrojone w drobną kostkę zimne (!) masło. Rozdrobnij zimnymi dłońmi składniki i dodaj jeszcze 4 żółtka (białka odłóż do osobnej miski - przydają się do pianki!). Połącz masę w jednolite ciasto i podziel je na 2 części (jedna nieco większa niż druga). Otocz folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia.
W międzyczasie zabierz się za przygotowanie budyniowej chmurki. To właśnie dzięki niej szarlotka z pianką będzie najlepszą, jaką jadłeś. Odstawione wcześniej białka ubij na sztywno z małą szczyptą soli. Po łyżce dodawaj cukier, cały czas ubijając. Stale miksując, dosypuj jeszcze porcjami proszek budyniowy i potem olej (również w kilku dawkach).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij większą część ciasta z lodówki i pokrój na równe plastry. Blachę posmaruj dokładnie masłem i wyłóż spód kawałkami ciasta, wyrównując je palcami. Następnie wyłóż jabłka (wcześniej uprażone na maśle z odrobiną cynamonu), potem budyniową piankę i na wierzch zetrzyj pozostałe w lodówce ciasto (aby powstała kruszonka).
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Posyp cukrem pudrem, wedle uznania. Szarlotka z pianką już gotowa!