Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z góry zaznaczam, że nie jest to autentyczny przepis na Carnitas, a jedynie coś przybliżonego w smaku do tego meksykańskiego klasyku, który oryginalnie jest o wieeeeeele tłustszy, zważywszy na fakt, że gotowanie odbywa się poprzez zanurzenie mięsa w kilogramach roztopionego smalcu. Kiedyś szperając w internetach natrafiłem na dobrze oceniany i komentowany przepis, który zgodnie z stwierdzeniami ludzi, nie jest daleki w smaku od oryginału, a jednak nie powoduje miażdżycy, czy zawału serca, przez samo spojrzenie na składniki. Sam kiedyś przetestuję właściwy, tradycyjny przepis, który jak się składa znajduje się w książce, którą ostatnio mam przyjemność konsumować, ale póki co zawierzam opiniom internautów, którzy są z poniższego wymysłu zadowoleni :). Sam miałem okazję, ów kulinarne cudo przetestować wiele razy i nie zawiodłem się nigdy. Proporcje zamieszczone poniżej zostały nieco zmniejszone względem oryginału, składniki zaadaptowałem minimalnie, względem wypowiedzi pod przepisem, ale wszystko i tak jest idealnie skalowalne, a proporcje można dopasować do dowolnej ilości gości, oczywiście uwzględniając maksymalną objętość naczynia.
Wolnowar, piekarnik
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 481
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 820
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 481
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 820
Składniki
Mięso potnij na kilka równych (4 - 6) kawałków, po czym opłucz je i osusz ręcznikami papierowymi. Cebulę potnij na 4 - 6 części, czosnek obierz i rozgnieć nożem.
Ułóż mięso równomiernie w misie wolnowaru, zalej sokiem z limonki, sokiem pomarańczowym, colą i wrzuć przyprawy, oraz opcjonalnie smalec. Ustaw program na low heat na 8 - 10 godzin, lub high heat na 5 - 6 godzin, przykryj wieczkiem. *Ew. zamieszaj po godzinie czy dwóch, ale raczej można zostawić wszystko w rękach losu. - piękno wolnowaru :)
Wyjmuj mięso partiami na talerz, lub miskę i używając 2 widelców rozrywaj je na strzępy, a następnie przekładaj na blachę do pieczenia wyścieloną folią aluminiową, celem łatwiejszego czyszczenia potem.
Polej mięso ok. 2 chochlami soków z gotowania i przełóż do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni w funkcji grill, na górną półkę (drugą od grzałki), na ok. 7 minut do uzyskania złocistego koloru.
Resztę soków z pieczenia pozostałych w wolnowarze, przełóż do rondelka, zmiksuj i redukuj na średnim ogniu przez kilka - kilkanaście minut, do uzyskania gęstej konsystencji. Ewentualnie użyj zasmażki, bądź mąki kukurydzianej rozrobionej z wodą na kleik, dla szybszego zagęszczenia. *Opcjonalnie rozrzedź sos ok. 100 ml wody i redukuj go przez godzinę na średnim ogniu. Jest on dość intensywny i skoncentrowany w smaku, także można go prawie podwoić.
Moja propozycja podania - wraz z sosem pieczeniowym z gotowania, na domowych tortillach (bądź innym pieczywie), z dodatkiem guacamole, salsy (np. salsa chiltomate), piklowaną czerwoną cebulą, prażonymi orzeszkami smakowymi (przepis już niedługo), bądź innymi dodatkami, których tylko dusza zapragnie :).