Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne danie w nieco nowocześniejszej formie. Chorizo i ananas z grilla mogą was zaskoczyć smakiem :)
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 127
Królowa grilla :)
Odsłon: 1240
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 186
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 127
Królowa grilla :)
Odsłon: 1240
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 186
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Składniki
Kurczaka kroimy w kostkę (najlepiej, aby kawałki były w miarę równe). Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Możemy co jakiś czas przemieszać. Cebulę w krążki, ananasa i paprykę na kawałki podobne wielkościowo do kurczka. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki. Jaq kupuję chorizo w Lidlu podczas tygodnia hiszpańskiego, kroję w plasterki i mrożę - zawsze mam wtedy pod ręką na takie okazje.
Patyczki do szaszłyków moczymy kila minut w wodzie - dzięki temu mięso nie będzie do nich przywierać. Nadziewamy wszystkie składniki na patyczki - oczwyście kolejność składników jest dowolna.
Szaszłyki grillujemy aż kurczak nie będzie surowy. Na grillu elektrycznym robiłam szaszłyki ok 30 minut. Na zwykłym grillu na pewno będą smaczniejsze :) Można też przygotować je w piekarniku - pieczemy aż kurczak i chorizo nie będą lekko przypieczone Podpieczony ananas jest przepyszny - temperatura wydobywa jego słodycz. Idealnie komponuje się z chrupiącą kiełbasą i papryką oraz soczystym kurczakiem.