Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne danie w nieco nowocześniejszej formie. Chorizo i ananas z grilla mogą was zaskoczyć smakiem :)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10595
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3234
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2351
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10595
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3234
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2351
Składniki
Kurczaka kroimy w kostkę (najlepiej, aby kawałki były w miarę równe). Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Możemy co jakiś czas przemieszać. Cebulę w krążki, ananasa i paprykę na kawałki podobne wielkościowo do kurczka. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki. Jaq kupuję chorizo w Lidlu podczas tygodnia hiszpańskiego, kroję w plasterki i mrożę - zawsze mam wtedy pod ręką na takie okazje.
Patyczki do szaszłyków moczymy kila minut w wodzie - dzięki temu mięso nie będzie do nich przywierać. Nadziewamy wszystkie składniki na patyczki - oczwyście kolejność składników jest dowolna.
Szaszłyki grillujemy aż kurczak nie będzie surowy. Na grillu elektrycznym robiłam szaszłyki ok 30 minut. Na zwykłym grillu na pewno będą smaczniejsze :) Można też przygotować je w piekarniku - pieczemy aż kurczak i chorizo nie będą lekko przypieczone Podpieczony ananas jest przepyszny - temperatura wydobywa jego słodycz. Idealnie komponuje się z chrupiącą kiełbasą i papryką oraz soczystym kurczakiem.