Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne, proste, szybkie i zdrowe danie. Aby w pełni docenić jego smak i wartości odżywcze, polecam stosować organiczne warzywa, świeżego ananasa (nie z puszki) i dobrego łososia. Kupując go nalezy zwrócić uwagę na pochodzenie: preferowane są Atlantyk i Pacyfik. Jednakże odradzam dzikiego łososia z północno-zachodniego Pacyfiku lub Morza Bałtyckiego lub łososia hodowanego w pobliżu Chile. Jeśli decydujemy się na łososia hodowlanego, warto wybrać łososia z etykietą ekologiczną. Ekologiczna hodowla łososia jest szczególnie popularna w Norwegii, Szkocji i Irlandii.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 274
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21776
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 274
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21776
Składniki
Najwiecej czasu zajmuje przygotowanie skladników szaszlyków. Umyc fileta z lososia, osuszyc, oczyscic z ewentualnych osci i pokroic w kostke. Umyc warzywa, cukinie pokroic w grube plasterki, obrac papryke i ananasa i podzielic je na kawalki wielkosci kesa. Pokroic równiez papryczke chili z nasionami lub bez nasion na kawalki.
Wszystkie przygotowane skladniki nalozyc na szpikulec do szaszłyków w preferowanej ilosci i kolejnosci. Gdy ryz i sos beda gotowe, smazyc szaszlyki na oliwie z oliwek przez 3-4 minuty. Posolic i posypac chili w proszku.
Przygotowac ryz. Zagoowac ryz basmati (praktyczna zasada: 1 czesc ryzu, 2 czesci wody) w osolonej wodzie. Przykryc garnek, zmniejszyc ogien do minimum i czekac przez ok. 15 minut az ryz napecznieje.. W miedzyczasie oczyscic dymke i pokroic ja w pierscienie. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek i smazyc na niej dymke przez 2-3 minuty i posolic. Wymieszac ugotowany ryz z kurkuma i maslem i dodac smazona dymke.
Przygotowac sos pomidorowy. Do rondelka wsypac cukier i karmelizowac go do jasnobrazowego koloru (nie dluzej). Zalac go sokiem pomidorowym i zmniejszyc ogien. Aby sos byl wyjatkowo aromatyczny dodac miazsz z marakui wraz z nasionami. Posolic, dodac szczypte soli i odrobinę chili i poczekac, az sos lekko sie zagotuje. Na koniec dodac oliwe z oliwek.
Szaszlyki podawac na talerzach z zóltym ryzem i sosem.