Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki drobiowe pieczone na ryżu

Szaszłyki drobiowe pieczone na ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 5011

Kurczak pieczony na ryżu to bardzo popularne danie. Ja zrobiłam go w swojej wersji, zamiast cząstek kurczaka proponuję drobiowe szaszłyki, które zasmakują każdemu:).

Składniki

  • Szaszłyki:
  • 2 filety z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka slodka
  • 1 łyżka oleju
  • ...
  • Zalewa:
  • 750ml wody
  • 80g keczupu
  • 3 łyżki masla
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 2 cebule
  • 200g suchego ryżu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w plastry cebulę. 2. Filety kroimy w kostkę, obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oleju, mieszamy w misce. Mięso nadziewamy na drewniane patyczki. Układamy na ryżu i cebuli.

  2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy keczup, masło i przyprawy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia masła.

  3. Gorącą zalewę wylewamy na kurczaka, do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń