Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Męski sposób na grilla. Pyszne, bo dietetyczne z pewnością nie, ale warto zgrzeszyć :)
Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.
Odsłon: 30
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 1002
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 178
Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.
Odsłon: 30
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 1002
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 178
Składniki
Marynata: musztardę (ostrą lub łagodną) wymieszać z oliwą/olejem (tyle by powstała lekko płynna konsystencja), dużą ilością przyprawy grillowej i papryki w proszku. Składniki dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Karkówkę pokroić w dość sporą kostkę, cebulę w piórka (ja kroję w ćwiartki i oddzielam każdą warstwę cebuli), paprykę w dużą kostkę a słoninę w nieduże plastry.
Mięso i słoninę wymieszać z marynatą, pozostawić w lodówce na godzinę (nawet całą noc) lub z braku czasu na dłuższą chwilę. Zwykle przygotowuję szaszłyki rano aby na wieczornego grilla były gotowe.
Szaszłyk należy rozpocząć mięsem, później plasterek słoniny, piórko cebuli, papryka i znów mięso, słonina itd. Aby było kolorowo paprykę nabijam na zmianę, raz czerwoną raz zieloną :)
Dla tych co lubią wędzoną słoninę i nie muszą dbać o linię przepis jest wymarzony;) Słonina dodatkowo natłuszcza karkówkę a na grillu robi się z niej smaczny skwarek.
Z podanych składników wychodzi ok 9 sporych szaszłyków.