Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Męski sposób na grilla. Pyszne, bo dietetyczne z pewnością nie, ale warto zgrzeszyć :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 299
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2751
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 891
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1648
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14432
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 299
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2751
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 891
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1648
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14432
Składniki
Marynata: musztardę (ostrą lub łagodną) wymieszać z oliwą/olejem (tyle by powstała lekko płynna konsystencja), dużą ilością przyprawy grillowej i papryki w proszku. Składniki dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Karkówkę pokroić w dość sporą kostkę, cebulę w piórka (ja kroję w ćwiartki i oddzielam każdą warstwę cebuli), paprykę w dużą kostkę a słoninę w nieduże plastry.
Mięso i słoninę wymieszać z marynatą, pozostawić w lodówce na godzinę (nawet całą noc) lub z braku czasu na dłuższą chwilę. Zwykle przygotowuję szaszłyki rano aby na wieczornego grilla były gotowe.
Szaszłyk należy rozpocząć mięsem, później plasterek słoniny, piórko cebuli, papryka i znów mięso, słonina itd. Aby było kolorowo paprykę nabijam na zmianę, raz czerwoną raz zieloną :)
Dla tych co lubią wędzoną słoninę i nie muszą dbać o linię przepis jest wymarzony;) Słonina dodatkowo natłuszcza karkówkę a na grillu robi się z niej smaczny skwarek.
Z podanych składników wychodzi ok 9 sporych szaszłyków.