Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy bym się nie spodziewała, że mięta może okazać się cudownym dodatkiem do marynaty czy to mięsnej, czy to warzywnej. Tak wyszło, że nie miałam bazylii pod ręką, więc mięta miała okazję pokazać się z najlepszej strony. Szaszłyki wyszły wy-śmie-ni -te! Szaszłyki można zdjąć z patyków i włożyć do ryżu lub kuskusa czy kaszy i zabrać do pracy, jeśli nam ich zostanie z obiadu.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 22
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 352
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 378
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 439
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 160
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 22
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 352
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 378
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 439
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 160
Składniki
Warzywa myjemy, wykrawamy gniazdo z papryki, kroimy w kostkę o wielkości pieczarki.
Cebulę kroimy w ósemki, a potem w cieńsze kawałki, można również w kostkę o wielkości pieczarki
Ser haloumi również kroimy w kostkę o wielkości pieczarki. Cukinię kroimy w plastry, a potem plastry na pół.
Przygotowujemy marynatę: olej wlewamy do naczynia, po czym wpuszczamy przepuszczony przez praskę czosnek
Siekamy miętę i dodajemy do oleju, a następnie dodajemy sok z cytryny.
Szaszłyki nadziewamy ma patyki w takiej kolejności, aby kolory się przeplatały: u mnie pomidor, pieczarka,papryka, cebula, haloumi, cukinia.
Szaszłyki układamy na płaskiej powierzchni i polewamy marynatą. Zostawiamy na 10 minut, aby marynata przeszła, a następnie kładziemy na rozgrzany gril i pieczemy 4-5 minut z każdej strony. Podajemy do ziemniaków, kuskusa, ryżu lub kaszy.
Łodyżki miętowe użyłam do przygotowania wody miętowej: posiekałam je, zalałam wrzątkiem, dodałam plaster cytryny, a po wystudzeniu dodałam łyżeczkę miodu.