Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy bym się nie spodziewała, że mięta może okazać się cudownym dodatkiem do marynaty czy to mięsnej, czy to warzywnej. Tak wyszło, że nie miałam bazylii pod ręką, więc mięta miała okazję pokazać się z najlepszej strony. Szaszłyki wyszły wy-śmie-ni -te! Szaszłyki można zdjąć z patyków i włożyć do ryżu lub kuskusa czy kaszy i zabrać do pracy, jeśli nam ich zostanie z obiadu.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 974
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4250
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 557
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 924
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3859
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 783
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 974
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4250
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 557
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 924
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3859
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 783
Składniki
Warzywa myjemy, wykrawamy gniazdo z papryki, kroimy w kostkę o wielkości pieczarki.
Cebulę kroimy w ósemki, a potem w cieńsze kawałki, można również w kostkę o wielkości pieczarki
Ser haloumi również kroimy w kostkę o wielkości pieczarki. Cukinię kroimy w plastry, a potem plastry na pół.
Przygotowujemy marynatę: olej wlewamy do naczynia, po czym wpuszczamy przepuszczony przez praskę czosnek
Siekamy miętę i dodajemy do oleju, a następnie dodajemy sok z cytryny.
Szaszłyki nadziewamy ma patyki w takiej kolejności, aby kolory się przeplatały: u mnie pomidor, pieczarka,papryka, cebula, haloumi, cukinia.
Szaszłyki układamy na płaskiej powierzchni i polewamy marynatą. Zostawiamy na 10 minut, aby marynata przeszła, a następnie kładziemy na rozgrzany gril i pieczemy 4-5 minut z każdej strony. Podajemy do ziemniaków, kuskusa, ryżu lub kaszy.
Łodyżki miętowe użyłam do przygotowania wody miętowej: posiekałam je, zalałam wrzątkiem, dodałam plaster cytryny, a po wystudzeniu dodałam łyżeczkę miodu.