Wegańskie szaszłyki najczęściej wykonane są z tofu, więc dla odmiany propozycja z kotletami sojowymi w marynacie musztardowej z sezamem. Dodatkiem do szaszłyków może być brązowy ryż, pieczone ziemniaki i ulubiona surówka, u mnie z czerwonej kapusty i kukurydzy :)
Szaszłyki z kotletami sojowymi
Składniki
- 1/2 paczki kotletów sojowych
- 1 zielona papryka
- 4 pieczarki
- 1/2 szt bakłażana
- 1 czerwona cebula
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- marynata musztardowa do kotletów sojowych:
- 1/2 słoiczka musztardy
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka octu winnego
- marynata do warzyw:
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka przyprawy do grilla
Składniki
- 1/2 paczki kotletów sojowych
- 1 zielona papryka
- 4 pieczarki
- 1/2 szt bakłażana
- 1 czerwona cebula
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- marynata musztardowa do kotletów sojowych:
- 1/2 słoiczka musztardy
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka octu winnego
- marynata do warzyw:
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka przyprawy do grilla

Etapy przygotowania
Kotlety sojowe zalewamy wrzącym bulionem (jeżeli nie macie to można zalać wrzątkiem z dodatkiem przyprawy do grilla). Zostawiamy pod przykryciem na 20-30 min. Po tym czasie wyjmujemy z bulionu i studzimy. Wszystkie składniki na marynatę musztardową dokładnie mieszamy. Kotlety kroimy na 4 części i obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na min 2 godz. (najlepiej na całą noc).

Warzywa myjemy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a bakłażana i pieczarki w plastry. Ja bakłażana grilluję i dopiero po grillowaniu kroję plaster na cztery, jeżeli chcecie pominąć ten krok to pokrójcie go od razu w kostkę. Warzywa zalewamy przygotowaną marynatą z oleju i przyprawy, i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Pozostało już tylko nadziewanie i pieczenie :) Przygotowane szaszłyki układamy na macie silikonowej do pieczenia, jeżeli nie macie to w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20-25 min w temp 180 st C. Równie dobrze smakują z grilla :) Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 97

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 249

Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9868
Ostatnio komentowane przepisy
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 97

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 249

Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9868



Składniki
- 1/2 paczki kotletów sojowych
- 1 zielona papryka
- 4 pieczarki
- 1/2 szt bakłażana
- 1 czerwona cebula
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- marynata musztardowa do kotletów sojowych:
- 1/2 słoiczka musztardy
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka octu winnego
- marynata do warzyw:
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka przyprawy do grilla
Kotlety sojowe zalewamy wrzącym bulionem (jeżeli nie macie to można zalać wrzątkiem z dodatkiem przyprawy do grilla). Zostawiamy pod przykryciem na 20-30 min. Po tym czasie wyjmujemy z bulionu i studzimy. Wszystkie składniki na marynatę musztardową dokładnie mieszamy. Kotlety kroimy na 4 części i obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na min 2 godz. (najlepiej na całą noc).
Warzywa myjemy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a bakłażana i pieczarki w plastry. Ja bakłażana grilluję i dopiero po grillowaniu kroję plaster na cztery, jeżeli chcecie pominąć ten krok to pokrójcie go od razu w kostkę. Warzywa zalewamy przygotowaną marynatą z oleju i przyprawy, i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Pozostało już tylko nadziewanie i pieczenie :) Przygotowane szaszłyki układamy na macie silikonowej do pieczenia, jeżeli nie macie to w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20-25 min w temp 180 st C. Równie dobrze smakują z grilla :) Smacznego!