Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone, klopsy, sznycle, karminadle, karbinadle – to wiele nazw tej samej potrawy. Flagowe danie naszej kuchni doczekało się mnóstwa wersji, które różnią się nazwą i niejednokrotnie składem w zależności od regionu. Tak przygotowane mięso królowało na stołówkach szkolnych i w barach mlecznych, dlatego nie jest uważane za szczególnie wykwintne. Zawsze jednak można je udoskonalić. Podajemy przepis na szlacheckie mielone w wyjątkowej, grzybowej panierce. Tak przygotowane, zaspokoją najbardziej wybredne podniebienia. Wstydem nie będzie nakarmić nimi gości.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 999
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1115
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11412
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 999
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1115
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11412
Składniki
Bułkę zamocz w mleku. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju, przeciśnij czosnek przez praskę.
Do mięsa dodaj podsmażoną cebulę, czosnek, poszatkowaną natkę pietruszki, jajko i przyprawy. Bułkę wyciśnij z mleka i również dodaj do masy, wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj łyżkę wody gazowanej. Im dłużej b będziesz wyrabiać mięso, tym mielone szlacheckie wyjdą lepsze.
Suszone prawdziwki zmiel na proszek i wymieszaj z bułką tartą. Z mięsa formuj kotlety i obtocz w panierce. Olej, smalec lub masło rozgrzej dobrze na patelni. Smaż kotlety z każdej strony po kilka minut tak, by zrobiły się rumiane.
Szlacheckie mielone podawaj z puree ziemniaczanym oraz z buraczkami. Pasuje do nich też marchewka z groszkiem lub mizeria.