Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27480
Dodano: 11.10.2014
Odsłon: 31149
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Umytą i osuszoną pierś indyczą dzielimy na sznycle i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (aby uniknąć rozpryskiwania i rozdarcia mięsa).
Tak rozbite sznycle oprószamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, pieprz oraz zioła prowansalskie i mieszamy wszystko energicznie widelcem lub trzepaczką.
Sznycle obtaczamy w mące gryczanej, następnie w jajku, a na koniec w ekspandowanym amarantusie.
Sznycle smażymy z obu stron na dobrej jakości oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor.
Usmażone sznycle odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję ziemniaki i pieczone buraczki.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

lidka5x5 11 października 2014Zgłoś do usunięcia
Każdy facet by powiedział, wreszcie się najadłem.Nie dziwię się, smaczne i porządne:)) Odpowiedzi: 2 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 11 października 2014Zgłoś do usunięcia
Meeega apetyczne danie :) Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 11 października 2014Zgłoś do usunięcia
Danie wygląda pięknie :-), a w dodatku posiada wiele wartości odżywczych, czyli bardzo smaczne i zdrowe :-). Gratuluję Ci, widać, że gotujesz z sercem :-). Odpowiedzi: 8 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz