Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, choć popularne w północnej Italii, pochodzi z kuchni austriackiej. Tradycyjny dla Austriaków cieniutki sznycel w towarzystwie prawdziwie włoskiej mozzarelli i pomidorków koktajlowych to bardzo udany duet dwóch kulinarnych tradycji. Jeśli nie jesteś miłośnikiem cielęciny, zastąp ją mięsem z kurczaka, dziczyzną lub kawałkiem schabu. Sznycle możesz przygotować poprzedniego wieczoru, a kolejnego dnia posypać mozzarellą i upiec danie w piekarniku. Kotlety cielęce najlepiej smakują z ziemniakami z wody lub puree z kalafiora.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Składniki
Przygotuj trzy miseczki, do jednej wbij jajka i roztrzep widelcem, do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Ubij sznycle tłuczkiem do mięsa, a następnie oprósz solą i pieprzem. Obtocz mięso w mące (otrzep z nadmiaru), zanurz w jajku i na końcu obsyp bułką tartą. Odłóż na talerz. Postępuj podobnie z każdym sznyclem.
Porządnie rozgrzej olej na patelni i osobno smaż sznycle na złoty kolor z dwóch stron.
Przełóż sznycle na dużą blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i na każdym kawałku mięsa rozłóż plasterek mozzarelli. Zapiecz 5-10 minut w temperaturze 200°C.
Wyjmij sznycle z pieca i podawaj od razu, gdy są jeszcze gorące. Udekoruj listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi.