Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycle królewskie, czyli kotlety z rozpływającego się w ustach, delikatnego mięsa z polędwicy lub ewentualnie z karkówkowej części schabu, jedynie oprószone solą, w chrupiącej panierce to danie idealne na niedzielę. Bo w niedzielę zawsze musi być schabowy! Ale jak kruchego i miękkiego kotleta z pewnością wcześniej nie udało ci się przyrządzić. Zaserwuj go rodzinie i sprawdź, co o nim powiedzą najwięksi smakosze!
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2103
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 117
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 205
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2103
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 117
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 205
Składniki
Kotlety oczyść i osusz. Przykryj je arkuszem papieru pergaminowego i za pomocą tłuczka do mięsa rozbij je na grubość nie większą niż 1 cm.
Do jednego głębokiego talerza wsyp mąkę, do drugiego wsyp bułkę tartą, a w trzecim rozbełtaj jajka.
Na każdy kotlet równomiernie i obficie wyciśnij sok z cytryn. Posyp mięso solą.
Na patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i masło. Obtocz kotlety najpierw w mące i strzepnij jej nadmiar. Następnie panieruj w jajku, a na końcu w bułce tartej, wciskając ją palcami do wszystkich zakamarków.
Kładź kotlety na rozgrzany tłuszcz i smaż je z każdej strony przez ok. 2-3 minuty, do ładnego zrumienienia panierki i gotowości mięsa.
Sznycle królewskie odkładaj na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, kiedy panierka jest najbardziej chrupiąca. Serwuj z dodatkiem ziemniaków i lekkiej surówki.