Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycle królewskie, czyli kotlety z rozpływającego się w ustach, delikatnego mięsa z polędwicy lub ewentualnie z karkówkowej części schabu, jedynie oprószone solą, w chrupiącej panierce to danie idealne na niedzielę. Bo w niedzielę zawsze musi być schabowy! Ale jak kruchego i miękkiego kotleta z pewnością wcześniej nie udało ci się przyrządzić. Zaserwuj go rodzinie i sprawdź, co o nim powiedzą najwięksi smakosze!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19960
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 513
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 573
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6989
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244139
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19960
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 513
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 573
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6989
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244139
Składniki
Kotlety oczyść i osusz. Przykryj je arkuszem papieru pergaminowego i za pomocą tłuczka do mięsa rozbij je na grubość nie większą niż 1 cm.
Do jednego głębokiego talerza wsyp mąkę, do drugiego wsyp bułkę tartą, a w trzecim rozbełtaj jajka.
Na każdy kotlet równomiernie i obficie wyciśnij sok z cytryn. Posyp mięso solą.
Na patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i masło. Obtocz kotlety najpierw w mące i strzepnij jej nadmiar. Następnie panieruj w jajku, a na końcu w bułce tartej, wciskając ją palcami do wszystkich zakamarków.
Kładź kotlety na rozgrzany tłuszcz i smaż je z każdej strony przez ok. 2-3 minuty, do ładnego zrumienienia panierki i gotowości mięsa.
Sznycle królewskie odkładaj na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, kiedy panierka jest najbardziej chrupiąca. Serwuj z dodatkiem ziemniaków i lekkiej surówki.