Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycle parmeńskie to ciekawy pomysł na urozmaicenie klasycznych kotletów z kurczaka. Chrupiąca i aromatyczna panierka z dodatkiem parmezanu i domowej roboty sos pomidorowy przeniesie cię do Włoch!
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7586
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 50
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257846
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7586
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 50
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257846
Składniki
Przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym i zmiksuj na jednolitą masę.
Przygotuj sznycle. Do głębokiego talerza wsyp mąkę, a w drugim talerzu rozbełtaj jajka.
W trzecim talerzu wymieszaj ze sobą oba rodzaje bułki tartej, parmezan i suszone przyprawy do uzyskania jednolitej mieszanki.
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przedziel każdą z nich na dwie części wzdłuż, tworząc dwa cienkie sznycle. Delikatnie rozbij je ręką, formując bardziej foremny kształt.
Każdy kotlet obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce z bułki i parmezanu, mocno dociskając mięso do mieszaniny.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Kładź kotlety na rozgrzany tłuszcz i smaż do zrumienienia z każdej strony przez 3-4 minuty.
Po usmażeniu odkładaj je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Na wierzchu rozsmaruj cienką warstwę sosu i posyp całość tartym serem mozzarella.
Wstaw sznycle parmeńskie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez kilka minut, do rozpuszczenia sera. Podawaj na ciepło, z dodatkiem makaronu.