Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycle parmeńskie to ciekawy pomysł na urozmaicenie klasycznych kotletów z kurczaka. Chrupiąca i aromatyczna panierka z dodatkiem parmezanu i domowej roboty sos pomidorowy przeniesie cię do Włoch!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 287
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11099
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3598
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1224
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4228
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 287
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11099
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3598
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1224
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4228
Składniki
Przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym i zmiksuj na jednolitą masę.
Przygotuj sznycle. Do głębokiego talerza wsyp mąkę, a w drugim talerzu rozbełtaj jajka.
W trzecim talerzu wymieszaj ze sobą oba rodzaje bułki tartej, parmezan i suszone przyprawy do uzyskania jednolitej mieszanki.
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przedziel każdą z nich na dwie części wzdłuż, tworząc dwa cienkie sznycle. Delikatnie rozbij je ręką, formując bardziej foremny kształt.
Każdy kotlet obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce z bułki i parmezanu, mocno dociskając mięso do mieszaniny.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Kładź kotlety na rozgrzany tłuszcz i smaż do zrumienienia z każdej strony przez 3-4 minuty.
Po usmażeniu odkładaj je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Na wierzchu rozsmaruj cienką warstwę sosu i posyp całość tartym serem mozzarella.
Wstaw sznycle parmeńskie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez kilka minut, do rozpuszczenia sera. Podawaj na ciepło, z dodatkiem makaronu.