Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonaly, szybki i bardzo prosty obiad lub kolacja na cieplo. Chrupiace sznycle z selera z blyskawicznie przyrzadzonym kremem z tunczyka i salatka z buraków. Jesli wykorzystamy juz ugotowane buraki, przygotowanie calego posilku trwa niecale pól godziny. Zaczynamy od zrobienia salatki, aby miala czas sie "przegryzc".
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94076
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2339
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94076
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2339
Składniki
Obrac selera i pokroic w plastry (cale lub polówki) o grubosci 1 cm. Gotowac w posolonej wodzie z dodatkiem soku i skórek cytryny ok. 7 minut, nastepnie wyjąc z wody, pozostawic do ostygniecia i osuszyc.
Przygotowac make i jajka do panierowania, do bulki tartej dodac skórke z limonki, parmezan, sól i szczyptye galki muszkatolowej. Najpierw obtoczyc plastry selera w mace, następnie w jajku, a na koniec w bulce tartej. Podgrzac olej słonecznikowy i klarowane maslo na patelni i smazyc plastry selera do zlotego koloru w umiarkowanej temperaturze. Odcedzic plastry na papierowym reczniku.
Podawac z salatka z buraków i kremem z tunczyka.
KREM Z TUŃCZYKA: 180-200g tuńczyka w zalewie 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka kaparów 2 filety z anchois sok z 1 limonki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju słonecznikowego szczypta pieprzu cayenne Zmiksowac wszystkie skladniki w blenderze. SAŁATKA Z BURAKÓW: 1 opakowanie (około 500 g) gotowanych buraków 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka octu malinowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 2-3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli szczypta czarnego pieprzu Pokroic buraki i doprawic do smaku wszystkimi przyprawami. Odstawic na ok. 20 min.