Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycle z selera z kremem z tuńczyka

Sznycle z  selera z kremem z tuńczyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 5306

Dodano:

Odsłon: 387

Doskonaly, szybki i bardzo prosty obiad lub kolacja na cieplo. Chrupiace sznycle z selera z blyskawicznie przyrzadzonym kremem z tunczyka i salatka z buraków. Jesli wykorzystamy juz ugotowane buraki, przygotowanie calego posilku trwa niecale pól godziny. Zaczynamy od zrobienia salatki, aby miala czas sie "przegryzc".

Składniki

  • 1 duży seler
  • 1/2 cytryny organicznej
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 3 szklanki panierki panko lub bułki tartej
  • 1 limonka organiczna
  • 2 łyżki parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej słonecznikowy
  • masło klarowane sól
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrac selera i pokroic w plastry (cale lub polówki) o grubosci 1 cm.
    Gotowac w posolonej wodzie z dodatkiem soku i skórek cytryny ok. 7 minut, nastepnie wyjąc z wody, pozostawic do ostygniecia i osuszyc.

  2. Przygotowac make i jajka do panierowania, do bulki tartej dodac skórke z limonki, parmezan, sól i szczyptye galki muszkatolowej. Najpierw obtoczyc plastry selera w mace, następnie w jajku, a na koniec w bulce tartej.
    Podgrzac olej słonecznikowy i klarowane maslo na patelni i smazyc plastry selera do zlotego koloru w umiarkowanej temperaturze.
    Odcedzic plastry na papierowym reczniku.

  3. Podawac z salatka z buraków i kremem z tunczyka.

  4. KREM Z TUŃCZYKA:

    180-200g tuńczyka w zalewie
    1 jajko
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka kaparów
    2 filety z anchois
    sok z 1 limonki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    szczypta pieprzu cayenne

    Zmiksowac wszystkie skladniki w blenderze.


    SAŁATKA Z BURAKÓW:

    1 opakowanie (około 500 g) gotowanych buraków
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżeczka octu malinowego
    1 łyżeczka octu jabłkowego
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta soli
    szczypta czarnego pieprzu

    Pokroic buraki i doprawic do smaku wszystkimi przyprawami. Odstawic na ok. 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń