Do góry

Dania główne Przepis na:

Szparagi smażone z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Szparagi smażone z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 67

Dodano:

Odsłon: 2801

Zielone szparagi jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie, w wersji lekko słodkawej.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki rodzynek
  • dwie szczypty soli
  • dwie szczypty ksylitolu lub innego słodzika
  • swieżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, nie trzeba obierać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szparagi, dodać pozostałe składniki, skropić sokiem z cytryny (orzeszki wcześniej uprażyć na suchej patelni). Smażyć kilka minut. Grubsze szparagi podlewamy około 100 ml wody, przyprawiamy, dodajemy rodzynki, po odparowaniu dolewamy oliwę, na koniec orzeszki. Tak przygotowane szparagi od razu podawać na przykład ze smażonymi polędwiczkami wieprzowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń