Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka w najpyszniejszym wydaniu :)
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 10
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 91
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 109
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 122
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 10
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 91
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 109
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 122
Składniki
Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować (najlepiej na parze) przez kilka minut al dente. Masło podgrzać i usunąć z powierzchni pianę (białko). W rondelku zagrzać niewielką ilość wody. Do szklanej, żaroodpornej, większej miski przełożyć żółtka. Miskę ustawić na garnku tak, aby woda lekko tylko wrzała, a dno miski nie dotykało wody. Żółtka ubijać trzepaczką do czasu, aż zrobią się puszyste i dobrze się napowietrzą. Stopniowo, cienką strużką wlewać lekko przestudzone masło. Kiedy sos będzie gęsty, szybko zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, sól i pieprz i całość wymieszać. Do tego samego rondelka dolać wody i zagotować ją. Dodać łyżkę octu. Jajko wpić do małej filiżanki, wodę zamieszać, a kiedy wir nieco ustanie wlać w sam środek jajko. Gotować ok. 2 minuty i kilka sekund, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Szparagi przełożyć na talerz, polać sosem i ułożyć odcedzone jajko. Podawać od razu po przygotowaniu.
Rady: Aby usunąć zdrewniałe końcówki szparagów wystarczy wygiąć je, a same ułamią się w odpowiednim miejscu. Żółtka do sosu jak i na jajko w koszulce powinny być bardzo świeże. Aby żółtka podczas ubijania nad parą nie zsiadły się i pozostały kremowe należy kontrolować proces ubijania i w razie potrzeby zdjąć miskę z garnka i ubijać klasycznie. Aby masa jajeczna się nie zważyła masło musi być lekko przestudzone, ale nie zimne. Do sosu można użyć masła klarowanego, należy pominąć wtedy proces usuwania białka, ponieważ masło klarowane jest już go pozbawione.