Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na szparagi właśnie się zaczyna! Szparagi z ziemniakami i jajkiem to proste, lekkie, a zarazem sycące danie. Bazuje na świeżych, delikatnych szparagach, gotowanych al dente. W połączeniu z ziemniakami z masełkiem i świeżym koperkiem oraz jajkiem sadzonym smakują wyśmienicie. To danie możesz również podać z łososiem i sosem holenderskim, a ziemniaki zastąpić mieszanką warzyw.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 283
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 122
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 408
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 46
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 283
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 122
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 408
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 46
Składniki
Dokładnie wyszoruj ziemniaki. Ziemniaki przełóż do garnka z zimną wodą i posól. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (średniej wielkości ziemniaki gotuj przez około 20 minut). Nakłuj widelcem, aby sprawdzić, czy ziemniaki są już w środku miękkie.
Umyj ziemniaki, obierz je i pokrój na ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. W misce wymieszaj ziemniaki z solą, pieprzem, tymiankiem oraz oliwą z oliwek lub masłem. Następnie ułóż ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut. W połowie czasu zacznij przygotowywać szparagi.
Szparagi umyj pod bieżącą wodą. Odetnij twarde końcówki lub złam je. Do garnka wlej wodę i zagotuj z solą. Gdy woda będzie już wrząca, umieść w niej szparagi główkami do góry. Główki mogą trochę wystawiać, ponieważ one gotują się najszybciej. Dodaj szczyptę soli. Gotuj szparagi przez ok. 10-15 minut w zależności od grubości. Najważniejsze, aby nie były za miękkie, ale al dente.
W połowie czasu gotowania się szparagów przygotuj jajka sadzone.
Na średniej patelni rozgrzej łyżkę masła. Wbij jajka pojedynczo lub smaż po dwa razem (mogą się jednak wtedy zetknąć białkiem ze sobą) i smaż na średnim ogniu przez około 4 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko w połowie płynne. Dopraw solą i pieprzem. W połowie czasu smażenia przykryj patelnię przykrywką. Powtórz to samo z kolejnymi jajkami.
Obierz ziemniaki ze skórki, dosól z zewnątrz i połóż ok. 2 łyżek masła na ciepłe ziemniaki lub zastosuj masło rozpuszczone. Dopraw solą. Umyj koperek pod bieżącą wodą i osusz. Posyp ziemniaki posiekanym koperkiem.
Obok ziemniaków ułóż dwa jajka oraz szparagi. Szparagi najlepiej jeść gdy są jeszcze ciepłe, także dobrze zsynchronizować każdy etap. Do ciepłych szparagów dodaj odrobinę masła (może być też masło czosnkowe).