Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularna "szparagówka" cieszy się uznaniem zarówno tych, którzy dbają o linię, jak i zwolenników zdrowej żywności. To różnokolorowe niskokaloryczne warzywo bogate jest w potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź oraz mangan. Poza sezonem dostępne jest w postaci mrożonek, co zachęca do przyrządzania go na wiele sposobów. Zatem mój pomysł na danie jednogarnkowe :-)
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 524
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 271
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 524
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 271
Składniki
Podobnie jak w przypadku lecza czy standardowej fasolki po bretońsku zaczynamy od podsmażenia w garnku kiełbasy i cebuli. Dodajemy 2-3 łyżki oleju, by cebulka się nie przypaliła. Równocześnie w osobnym garnku obgotowujemy na półtwardo uprzednio oczyszczoną i pokrojoną na 3-4 cm kawałki fasolkę. Do wody dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki soli. Odcedzamy. Dodajemy do przesmażonej kiełbasy z cebulą, zalewamy około 1l wody. Pomidory z puszki pozbawiamy gniazd nasiennych, rozgniatamy w palcach nad garnkiem i dolewamy pozostały sok. Stopniowo po kilka łyżeczek dodajemy koncentrat pomidorowy, cały słoiczek sosu paprykowego i doprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, aż do miękkości fasolki. Żeby sos uzyskał aksamitną konsystencję, z 3-4 łyżek mąki i odrobiny zimnej wody sporządzamy "zaklepkę" (tzn. rozcieramy mąkę w wodzie, aby nie było grudek, tylko jednolita konsystencja bardzo gęstej śmietany) i delikatnie, po łyżeczce, dodajemy do potrawy, równocześnie całość mieszając. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji całość zagotowujemy i podajemy wygłodniałym domownikom z pieczywem lub saute.