Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpecle z gulaszem

Szpecle z gulaszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1811 Ocena: 29293

Dodano:

Odsłon: 886

Ugotowany z marynowanej wieprzowiny w słoiku gulasz po węgiersku z pieczarkami, cebulą i papryką, podany z ugotowanymi kluskami Szpecle.

Składniki

  • marynowana wieprzowina z czosnkiem 1 słoik 900 ml
  • papryka czerwona 1 szt.
  • pieczarki 4 szt.
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • cebula 2 szt.
  • tłuszcz do smażenia
  • pomidory krojone bez skórki 400 g
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • natka pietruszki 3 łyżki drobno pokrojonej
  • koper łyżka drobno pokrojonego
  • kluski Szpecle
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szpecle z gulaszem

Przygotowanie

  1. Pokrojone cebule w ćwierć plastry, pieczarki i paprykę pokrojoną w kawałki doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z tłuszczem do ich miękkości. W między czasie wyjmujemy mięso ze słoika, rozdrabniamy je i umieszczamy w garnku razem z sosem ze słoika. Do rozdrobionego mięsa dodajemy usmażone warzywa z patelni i pomidory. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 10 minut od momentu wrzenia. Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Gotowy sos gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. W między czasie gotujemy Szpecle. Ugotowany gulasz podajemy z kluskami Szpecle.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń