Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-03-2024
Przepis na wytrawną, bardzo pożywną wersję naleśników z dodatkiem świeżego szpinaku baby, który nadaje im pięknego zielonego koloru. Ich środek wypełnia farsz składający się z tradycyjnego hummusu oraz różyczek brokuła. To pyszna, prosta i szybka propozycja na obiad dla całej rodziny.
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 52
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 77
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 52
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 77
Składniki
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je al dente (przez około 4 minuty) w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie, a następnie hartujemy pod zimną wodą.* * Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
Szpinak miksujemy z mlekiem i wodą mineralną na jednolitą zieloną masę. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło oraz sól. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia masy, a następnie odstawiamy ją na około 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem lub masłem przed pierwszą partią smażenia).
Gotowe naleśniki smarujemy hummusem, układamy na nich ugotowane różyczki brokuła i zawijamy (w rulony lub kwadraty). Przed podaniem możemy je lekko podpiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni.
Naleśniki świetnie smakują z sosem czosnkowym. Możemy podać je także z sosem pomidorowym lub tzatziki.