Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki kojarzą się z latem i wieczorami przy grillu czy ognisku. Są niezwykle smaczne, ale kaloryczne i niezbyt zdrowe. Mięso wieprzowe opiekane nad ogniem zawiera sporo substancji toksycznych. Z pewnością nie zaszkodzi ci, jeśli zjesz je raz czy dwa razy do roku. Jeśli jednak jesteś amatorem szaszłyków i lubisz jeść je częściej, postaraj się przyrządzać je w zdrowszy sposób. Zastąp mięso wieprzowe chudszym, np. indyczym. Upiecz ulubione danie zamiast grillować. Przekonaj się, że szaszłyki drobiowe z piekarnika są nie mniej pyszne!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1122
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 175
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2212
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4255
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1122
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 175
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2212
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4255
Składniki
Przygotuj marynatę. Połącz oliwę z sokiem z limonki, sosem sojowym i miodem. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do marynaty. Dopraw curry, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Oczyść mięso (z błonek, chrząstek) i pokrój na dość dużą kostkę. Na podobnej wielkości kawałki pokrój cebulę i papryki. Połącz wszystkie składniki w misce (nie mieszaj) i skrop marynatą. Odstaw na kilka godzin.
Ponadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian pierś z indyka, cebulę i paprykę. Ułóż gotowe szaszłyki na wyłożonej folią aluminiową blasze piekarnika. Piekarnik nagrzej do 200°C. Wstaw blachę z szaszłykami na środkowy poziom. Piecz przez około 25-30 minut. W połowie pieczenia odwróć szaszłyki na drugą stronę. Gotowe podawaj z lekką sałatką warzywną i pieczywem.