Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sztuka mięsa w sosie to danie które można podać zarówno na co dzień i od święta. zazwyczaj piekę większy kawałek mięsa, który starcza mi na dwa obiady. Do mięsa przygotowujemy sos na bazie płynu, który pozostał po pieczeniu mięsa. Do tego ulubiona surówka np z czerwonej kapusty lub z buraczków i dodatek w formie ziemniaków, kluseczek, kaszy czy knedlików. Z mięs wybieram zazwyczaj karkówkę. Po upieczeniu jest miękka i rozpływa się w ustach. A jak zostanie z obiadu można ją wykorzystać jako wędlinę do kanapek. Jest równie pyszna na ciepło co na zimno.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Olej mieszamy z solą, przeciśniętym czosnkiem, pieprzem, majerankiem i papryką. Mieszanką nacieramy mięso i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ja od razu wkładam go do żaroodpornego naczynia, w którym będę go piekła. Obsypuję cebulą ( tylko po bokach ) pokrojoną w wiórki
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i po kilku godzinach marynowania mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 2 godziny. W czasie pieczenia uzyskamy sporo esencjonalnego płynu spod mięsa i z niego będziemy przyrządzać sos
Mięso po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i nie odkrywając studzimy. Gorące bardzo źle się kroi. Po przestudzeniu zlewamy powstały płyn ( łącznie z cebulą ) i na jego bazie przyrządzamy sos
Płyn przelewamy przez sitko. Cebulę przecieramy do płynu. Płyn będzie dość słony, więc rozcieńczamy go nieco wodą. Zagotowujemy i zagęszczamy zimną wodą rozmieszaną z mąką. Dla smaku i koloru możemy dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego
Mięso z sosem podajemy do klusek, kaszy, ziemniaków czy knedlików