Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka pizza na spodzie z tortilli to moja propozycja na dzisiaj. Zamiast ciasta drożdżowego wykorzystuje się tutaj pełnoziarniste tortille. Nie trzeba wyrabiać ciasta, czekać. Można użyć dowolnych, ulubionych składników. Jest szybka i łatwa w wykonaniu. Robię ją często na Sylwestra, na imprezy rodzinne. Bardzo lubię pizzę i tortillę, więc dla mnie jest do połączenie idealne!
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1173
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1173
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Składniki
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników wychodzą dwie pizze. Pierwszą tortillę wyłożyć na papier do pieczenia i posmarować cienko łyżeczką keczupu. Posypać tortillę 3 łyżkami startego sera. Serem posypać także brzegi tortilli, żeby dobrze mogła się skleić. Tak przygotowaną tortillę przykryć drugim plackiem tortilli, dobrze przycisnąć i spód pizzy gotowy. Spód ponownie posmarować łyżeczką keczupu. Teraz należy przygotować składniki na pizzę. U mnie dwie wersje: pierwsza z podsmażoną cebulką, kurczakiem i kukurydzą, druga z podsmażoną cebulką, szynką i ogórkiem kiszonym. Każdy może użyć dowolnych składników. My lubimy najbardziej takie.
Do pierwszej i drugiej pizzy należy podsmażyć jedną cebulę. Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka i podsmażyć na łyżce oleju. Do pierwszej pizzy pokroić pierś z kurczaka na mniejsze kawałki, posypać ulubioną przyprawą, solą, pieprzem według uznania, wszystko wymieszać (najlepiej dzień wcześniej), a następnie podsmażyć na łyżce oleju. Kukurydzę odsączyć z wody. Na pizzę posmarowaną keczupem wyłożyć pół porcji cebuli, kurczaka i kukurydzę. Wszystko posypać 3 łyżkami startego sera. Do drugiej pizzy pokroić ogórka kiszonego w plasterki. Postępować tak samo. Na posmarowany keczupem placek wyłożyć pozostałą cebulę, ogórka, ułożyć plastry szynki i całość posypać 3 łyżkami startego sera. Każdą pizzę piec 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół. Gdy widać, że ser się już topi, należy docisnąć krawędzie placków drewnianą łyżką tak, żeby się skleiły. Zamknąć piekarnik i dopiec. Smacznego!