Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka na obiad jest kremowa, mocno serowa i przepyszna. Jest niezwykle prosta w wykonaniu i nie zajmuje wiele z twojego cennego czasu. Przekonaj się, jak łatwo i szybko stworzyć wyjątkowy obiad dla całej rodziny.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7633
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 71
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258174
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7633
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 71
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258174
Składniki
Makaron zagotuj w osolonej wodzie. Na dwie minuty przed osiągnięciem puntu al dente dodaj do garnka obrane różyczki brokułu. Gotuj całość przez 2 minuty. Odcedź i przełóż do naczynia do zapiekania.
Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój go w średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i kurczaka. Smaż składniki razem przez 5-7 minut do zrumienienia mięsa. Do kurczaka dodaj drobno posiekane ząbki czosnku. Na patelnię wlej bulion i krótko zamieszaj. Odlej połowę szklanki wytworzonego sosu i rozprowadź w nim mąkę. Przelej mieszaninę z powrotem do kurczaka i zamieszaj. Gotuj przez minutę. Powoli wlej mleko. Smaż całość przez 3-4 minuty do zgęstnienia sosu. Patelnię zdejmij z ognia. Jej zawartość dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką. Wmieszaj parmezan i cheddar, a także połowę sera mozzarella.
Zawartość patelni przelej do naczynia z makaronem i brokułem. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Posyp pozostałym serem mozzarella. Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i piecz przez 15 minut w temperaturze 190 st. Celsjusza. Następnie zdejmij folię i dopiecz danie jeszcze przez 10 minut lub do zezłocenia sera. Szybką zapiekankę na obiad podawaj na ciepło, udekorowaną natką pietruszki.