Gotowana kapusta z ulubioną kiełbasą i dużą ilością papryki to szybkie danie jednogarnkowe -pikantne, sycące, w sam raz na dobrą kolację. Przygotowuje się je w godzinę. Smakuje jak dobry bigos.
Szybki bigos
Składniki
Warzywa:
- 1/2 główki białej kapusty (przed poszatkowaniem 90 dkg)
- 2 duże czerwone papryki
- 2-3 kiełbasy (śląskie, chłopskie, jałowcowe) ulubione
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
Przyprawy:
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki czerwonej wędzonej lub słodkiej
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 2 łyżki maggi
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka masła
Składniki
Warzywa:
- 1/2 główki białej kapusty (przed poszatkowaniem 90 dkg)
- 2 duże czerwone papryki
- 2-3 kiełbasy (śląskie, chłopskie, jałowcowe) ulubione
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
Przyprawy:
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki czerwonej wędzonej lub słodkiej
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 2 łyżki maggi
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka masła

Etapy przygotowania
Kapustę szatkujemy niezbyt drobno, wrzucamy do garnka. Dodajemy do niej sól, liść laurowy i ziele angielskie. Wstawiamy na ogień. Gotujemy pod przykryciem 20- 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ketchup. W czasie, gdy kapusta się gotuje rozgrzewamy na dużej patelni olej. Kroimy w kostkę cebulę i paprykę pozbawioną gniazd nasiennych, kiełbasę kroimy w plasterki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, którą szklimy. Do niej dorzucamy kiełbasę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki i dobrze całość wysmażamy. Na koniec dajemy paprykę. Przyprawiamy papryką w proszku, pieprzem i maggi. Smażymy warzywa z kiełbasą jeszcze 10-15 minut. Na koniec łączymy całe dobro z patelni z kapustą. Dodajemy masło. Mieszamy.

Kapusta z kiełbasą i papryką gotowa!

Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 25705
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kurczak
- Podroby
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 59
Wyborna sałatka do grilla.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Szynki
Odsłon: 97

Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3641

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 384
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 25705
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kurczak
- Podroby
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 59
Wyborna sałatka do grilla.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Szynki
Odsłon: 97

Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3641

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 384



Składniki
- 1/2 główki białej kapusty (przed poszatkowaniem 90 dkg)
- 2 duże czerwone papryki
- 2-3 kiełbasy (śląskie, chłopskie, jałowcowe) ulubione
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki czerwonej wędzonej lub słodkiej
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 2 łyżki maggi
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka masła
Kapustę szatkujemy niezbyt drobno, wrzucamy do garnka. Dodajemy do niej sól, liść laurowy i ziele angielskie. Wstawiamy na ogień. Gotujemy pod przykryciem 20- 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ketchup. W czasie, gdy kapusta się gotuje rozgrzewamy na dużej patelni olej. Kroimy w kostkę cebulę i paprykę pozbawioną gniazd nasiennych, kiełbasę kroimy w plasterki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, którą szklimy. Do niej dorzucamy kiełbasę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki i dobrze całość wysmażamy. Na koniec dajemy paprykę. Przyprawiamy papryką w proszku, pieprzem i maggi. Smażymy warzywa z kiełbasą jeszcze 10-15 minut. Na koniec łączymy całe dobro z patelni z kapustą. Dodajemy masło. Mieszamy.
Kapusta z kiełbasą i papryką gotowa!
Pychota :) Ze świeżej kapusty - mój ulubiony, jest delikatny :)
Bigos robi się TYLKO Z KISZONEJ KAPUSTY!
Pyszne jedzonko :)
To danie ma 1000 odsłon i każda jest smaczna. Gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją kapuścianą propozycją https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-kapusta-na-slodko,1930858,bobby.html