Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz zrobić naprawdę szybki makaron na obiad, godzinę wcześniej upiecz papryki. Ta czynność także nie zajmie ci wiele czasu. Upieczone papryki w ciągu kilku minut (podczas których będzie się gotował makaron) połączysz z pozostałymi składnikami – i obiad gotowy!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22437
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14523
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4486
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43641
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 565
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 539
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22437
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14523
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4486
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43641
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 565
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 539
Składniki
Umyj papryki i ułóż (w całości) w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut – do miękkości papryk. W trakcie pieczenia obróć na drugą stronę. Papryki mogą przypalić się z wierzchu.
Upieczone papryki przełóż do odpornego na wysokie temperatury worka foliowego i pozostaw do wystudzenia. Następnie obierz (zaparzone skórki odejdą z łatwością) i usuń gniazda nasienne.
Posiekaj suszone pomidory, obraną cebulę i ząbki czosnku.
Zeszklij cebulę na oliwie. Pod koniec smażenia dołóż do niej czosnek i oregano.
Przełóż do kielicha blendera (lub do miski, jeśli posługujesz się blenderem ręcznym) wstępnie rozdrobnione papryki, pomidory suszone, warzywa z patelni (wraz z oliwą). Dodaj ricottę i starty na drobnych oczkach tarki parmezan. Zblenduj składniki na gładką masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź.
Podgrzej sos i połącz z makaronem. Przełóż na talerze. Udekoruj pokrojonymi na plasterki oliwkami i listkami bazylii.