Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z sosem to niezawodny pomysł na szybki obiad dla jednej osoby. Jak go przygotować, by nie stać pół godziny w kuchni, nie ubrudzić stosu naczyń, a przy tym zjeść smacznie i zdrowo?
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 93
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 237
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9862
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 93
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 237
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9862
Składniki
Przełóż do miski mięso mielone. Dodaj bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i słodką paprykę. Wyrób dłonią na gładką masę. Dopraw do smaku pieprzem. Uformuj z masy mięsnej małe pulpeciki.
Rozgrzej w dużym rondlu (albo głębokiej patelni) trochę masła. Obsmaż na nim krótko pulpeciki – mają się tylko zarumienić z wierzchu, po każdej ze stron.
Wlej do rondla wodę (tyle, by zakryła pulpeciki) i lekko ją posól. Do wody włóż także makaron. Duś pod przykryciem przez kilka minut – do miękkości makaronu.
W międzyczasie posiekaj cebulę i podsmaż na maśle (najlepiej w rondelku z grubym dnem). Gdy się zeszkli, dodaj przecier pomidorowy i oregano. Duś przez chwilę.
Przelej wywar z rondla do innego naczynia. Odmierz około 100 ml i dodaj do rondelka z przecierem. Wymieszaj. Duś jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Połącz sos z pulpetami i makaronem. Zjedz z tartym parmezanem.