Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z sosem to niezawodny pomysł na szybki obiad dla jednej osoby. Jak go przygotować, by nie stać pół godziny w kuchni, nie ubrudzić stosu naczyń, a przy tym zjeść smacznie i zdrowo?
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7674
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 93
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258469
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7674
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 93
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258469
Składniki
Przełóż do miski mięso mielone. Dodaj bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i słodką paprykę. Wyrób dłonią na gładką masę. Dopraw do smaku pieprzem. Uformuj z masy mięsnej małe pulpeciki.
Rozgrzej w dużym rondlu (albo głębokiej patelni) trochę masła. Obsmaż na nim krótko pulpeciki – mają się tylko zarumienić z wierzchu, po każdej ze stron.
Wlej do rondla wodę (tyle, by zakryła pulpeciki) i lekko ją posól. Do wody włóż także makaron. Duś pod przykryciem przez kilka minut – do miękkości makaronu.
W międzyczasie posiekaj cebulę i podsmaż na maśle (najlepiej w rondelku z grubym dnem). Gdy się zeszkli, dodaj przecier pomidorowy i oregano. Duś przez chwilę.
Przelej wywar z rondla do innego naczynia. Odmierz około 100 ml i dodaj do rondelka z przecierem. Wymieszaj. Duś jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Połącz sos z pulpetami i makaronem. Zjedz z tartym parmezanem.