Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z sosem to niezawodny pomysł na szybki obiad dla jednej osoby. Jak go przygotować, by nie stać pół godziny w kuchni, nie ubrudzić stosu naczyń, a przy tym zjeść smacznie i zdrowo?
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117850
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8286
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3081
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2002
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117850
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8286
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3081
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2002
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Składniki
Przełóż do miski mięso mielone. Dodaj bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i słodką paprykę. Wyrób dłonią na gładką masę. Dopraw do smaku pieprzem. Uformuj z masy mięsnej małe pulpeciki.
Rozgrzej w dużym rondlu (albo głębokiej patelni) trochę masła. Obsmaż na nim krótko pulpeciki – mają się tylko zarumienić z wierzchu, po każdej ze stron.
Wlej do rondla wodę (tyle, by zakryła pulpeciki) i lekko ją posól. Do wody włóż także makaron. Duś pod przykryciem przez kilka minut – do miękkości makaronu.
W międzyczasie posiekaj cebulę i podsmaż na maśle (najlepiej w rondelku z grubym dnem). Gdy się zeszkli, dodaj przecier pomidorowy i oregano. Duś przez chwilę.
Przelej wywar z rondla do innego naczynia. Odmierz około 100 ml i dodaj do rondelka z przecierem. Wymieszaj. Duś jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Połącz sos z pulpetami i makaronem. Zjedz z tartym parmezanem.