Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki obiad na dwa dni to domowa włoska zapiekanka z aromatycznym farszem mięsnym. Świetnie smakuje zarówno na świeżo, jak i po podgrzaniu na drugi dzień.
Krewetki zrobione w oliwie z czosnkiem i papryką, to super prosty i smaczny p...
Odsłon: 202
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 561
Krewetki zrobione w oliwie z czosnkiem i papryką, to super prosty i smaczny p...
Odsłon: 202
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 561
Składniki
Cebule posiekaj drobno. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę do zeszklenia, dodaj startą marchewkę i smaż razem 23 minuty. Dorzuć mięso mielone, smaż do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat, oregano, bazylię, sól i pieprz. Duś na małym ogniu i odstaw do przestudzenia.
W rondelku połącz passatę pomidorową z bulionem, dodaj zioła prowansalskie, sól i pieprz. Zagotuj i odstaw.
Do surowych rurek cannelloni nakładaj farsz (najłatwiej przy pomocy rękawa cukierniczego lub małej łyżeczki). Układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym cienką warstwą sosu.
Zalej makaron równomiernie przygotowanym sosem pomidorowym. Na wierzch posyp tartym serem.
Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut.