Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć weekend to dni, w które wreszcie mamy czas, by pogotować, często szkoda nam go na stanie w kuchni. Z pomocą może przyjść nam niezawodny pomysł na szybki na sobotę. Pulpety w sosie pomidorowym uwielbia cała rodzina, a ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6343
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 211
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6343
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 211
Składniki
Ugotuj kaszę jęczmienną al dente w lekko posolonej wodzie. Ostudź.
Namocz kajzerkę w mleku. Odcedź dokładnie z jego nadmiaru.
Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach obraną marchewkę.
Połącz w misce mięso mielone, ugotowaną kaszę, namoczoną w mleku bułkę i marchewkę. Wbij jajko, dodaj 2 łyżki bułki tartej i sproszkowane papryki. Wyrób składniki na jednolitą masę. Gdyby okazała się zbyt rzadka, dołóż jeszcze łyżkę lub dwie bułki tartej.
Uformuj z masy mięsnej okrągłe klopsiki. Obsmaż je krótko na rozgrzanym oleju.
Zagotuj w garnku bulion warzywny. Do gotującego się bulionu dodaj koncentrat pomidorowy, oregano i bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ostrożnie włóż do garnka klopsiki. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Pod koniec gotowania możesz dodać do sosu łyżkę, by go zagęścić.
Podawaj klopsiki w sosie pomidorowym z ziemniakami i surówką. Przed podaniem oprósz klopsiki posiekaną pietruszką.