Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oprócz tego, ze mieso (w tym wypadku udka kurczaka) powinno sie marynowac co najmniej 5 godzin (najlepiej zrobic to rano) sam obiad mozna przygotowac w przeciagu kilkunastu minut. Sklada sie on z marynowanych udek z grilla, ostrego sosu paprykowego i grillowanych serc (srodków) salaty rzymskiej, która na cieplo jest przepyszna.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1553
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1308
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1377
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1268
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1553
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1308
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1377
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1268
Składniki
Do przyprawienia udek oraz salaty uzylam mieszanki przypraw dukkah. Dukkah, ducca lub dukka to etiopska/arabska mieszanka przypraw z bialego sezamu, mąki z ciecierzycy, kolendry, kminku, pieprzu, tymianku i suszonej miety. Opcjonalnie moze sie skladac równiez z wszelkiego rodzaju orzechów. Jej delikatny orzechowy aromat swietnie komponuje sie z rybami i drobiem, ale takze z salatkami i daniami z warzyw.
Podzielic kazde udko na dwie czesci. Zrobic marynate - w misce umiescic sok i starta skórke z ½ pomaranczy, curry, nasiona kopru wloskiego, miód, bialy krem balsamiczny i olej slonecznikowy. Obrac czosnek, rozgniesc i dodac do marynaty z odrobina soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszac, wlozyc udka do marynaty i mieszac przez co najmniej 2-3 minuty. Udka przechowywac w przykrytym naczyniuj w lodówce przez co najmniej 5 godzin - najlepiej przygotowac je rano, jesli grillujemy je na obiad.
Udka poczatkowo grillowac na duzym ogniu na brazowo, nastepnie zmniejszyc temperature lub umiescic mieso na krawedzi grilla. Grillowac dalej na lagodnym ogniu przez ok. 6-8 minut czesto nacierajac aromatyzowanym olejem do grilla i przewracajac. Przepis na aromatyzowany olej do grilla tutaj: https://smaker.pl/przepis-domowy-olej-aromatyzowany-do-grilla,173235,konhambos.html
W tym czasie przygotowac dodatki. Obrac papryke i pokroic na kawalki. Obrac czosnek, pokroic w cienkie plasterki i dusic w oliwie na malym ogniu przez 2-3 minuty. Wlozyc papryke z duszonym czosnkiem, chili, papryka (proszkiem) i oliwa z oliwek do wysokiego naczynia i zmiksowac. Doprawic cukrem, sola i sokiem z limonki. Serca (srodki) salaty rzymskiej przekroic na pól, posmarować aromatyzowanym olejem, posypac przyprawa dukkah i grillowac nie dluzej niz 2 minuty z każdej strony.
Ulozyc udka, sos paprykowy i salate na talerzu i wszystko posypac odrobina przyprawy dukkah, która nada potrawom szczególnie aromatyczna nute.