Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybki obiad z piekarnika - przepyszna tarta z porami

Szybki obiad z piekarnika - przepyszna tarta z porami

Autor:

Przepisów i artykułów: 420 Ocena: 3921

Dodano:

Odsłon: 1839

Takie przepisy lubimy najbardziej - nieskomplikowane i bardzo podatne na modyfikacje. Tarta z porami to prosty pomysł na lunch lub szybki obiad dla całej rodziny. Zamiast kruchego ciasta, możecie wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Możecie również eksperymentować z przyprawami, aby za każdym razem osiągnąć nieco inny efekt.

Składniki

  • 1 opakowanie kruchego ciasta
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 białe części pora
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 szklanki śmietany kwaśnej
  • 1 ser camembert (okrągły)
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybki obiad z piekarnika - przepyszna tarta z porami

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

  2. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, a następnie ułóż je równo w okrągłej formie do pieczenia. Nadmiar ciasta odetnij. Nakłuj je równomiernie widelcem.

  3. Połóż na cieśnie suchą fasolę i przykryj papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut. Wyciągnij z piekarnika, pozbaw fasoli i pergaminu.

  4. Cebulę drobno posiekaj, rozgrzej masło na patelni i podsmaż cebulę, aż będzie złoto-brązowa. Por pokrój w paseczki i dodaj na patelnię. Przypraw i chwilę smaż. Po paru minutach wlej wino. Smaż około 20 minut, aż wino wyparuje.

  5. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i mleko. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Por wyłóż na tartę równomiernie i zalej mleczno-jajeczną-śmietanową masą. Ser pokrój na drobne kawałki i ułóż na wierzchu. Piecz około 25 minut. Podawaj z zieloną sałatką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń