Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon dyniowy w pełni, a wkrótce Halloween. Jeśli szukasz pomysłu na proste, ale efektowne menu na ten dzień, wypróbuj przepis na szybkie ciasto z dyni!
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 551
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1991
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 145
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 212
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 551
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1991
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 145
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 212
Składniki
Pokrój dynię na kawałki (nie obieraj ze skórki) i usuń miękisz z pestkami. Ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz dynię do miękkości – około pół godziny w temperaturze 180°C. Oddziel upieczony miąższ od skórek, przestudź i zblenduj na purée. Odmierz 300 g – resztę wykorzystaj do innych celów.
Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej jajka, nie przerywając ucierania. Masę jajeczno-maślaną wymieszaj z purée z dyni – do połączenia składników. Następnie przesiej do masy mąkę, cynamon, imbir i sodę. Ponownie wymieszaj.
Natłuść i oprósz bułką tartą niewielką formę do babki albo małą keksówkę. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do „suchego patyczka”).
Wyszoruj dokładnie pomarańczę i otrzyj z niej cienką warstwę skórki. Wyciśnij sok z owocu. Połącz skórkę pomarańczową z cukrem pudrem. Stopniowo dolewaj sok do cukru, mieszając składniki tak, by powstał gęsty lukier. Jego konsystencję wyreguluj ilością soku. Gotowym lukrem oblej wyjęte z formy, dobrze przestudzone ciasto. Oprósz kandyzowaną skórką pomarańczową.
Gdy lukier zgęstnieje, ciasto będzie gotowe do konsumpcji. Najsmaczniejsze jest w temperaturze pokojowej.