Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka pieczona

Szynka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2612

Dodano:

Odsłon: 4483

Pieczenie mięsa w całości ma kilka zalet: można je dowolnie porcjować, podawać z sosami do obiadu, po zastygnięciu kroić jako wędlinę do chleba. Często też nie wymaga dodatkowych wymyślnych czynności, jak sznurowanie- wystarczy tylko wybrać foremny, zwarty kawałek. Doprawić można je dowolnie, nadziać czosnkiem, ziołami, suszonymi owocami. Zależy, jaką kto ma fantazję. Tłuszcz, który się wytapia, jest bardzo aromatyczny i stanowi doskonałą bazę do sosów. Czas na chudą pieczoną szynkę.

Składniki

  • 1 kg- 1,5 kg szynki wieprzowej kulki
  • 1/3 kostki margaryny zwykłej lub mlecznej
  • sól, pieprz, papryka, mieszanka ulubionych przypraw, tymianek- jeśli ktoś lubi
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Opłukać dokładnie mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem, wyciąć twarde ścięgna, jeśli są.
    Dokładnie natrzeć przygotowanymi przyprawami, dla lepszego efektu można zrobić delikatne nakłucia na całej powierzchni, by wetrzeć lepiej przyprawę.

  2. Żaroodporne naczynie z przykrywką wyłożyć plasterkami margaryny, na tym ułożyć mięso, przykryć i piec 1,5 godziny w 200 stopniach Celsjusza. Po tym czasie, jeśli mięso się nie przypiecze od góry, odkryć i zapiekać do uzyskania pożądanego koloru.
    Od czasu do czasu można wyciągać je z piekarnika i polewać tłuszczem, który się wytopi, całą powierzchnię od góry.

  3. Podawać do obiadu pokrojone na 1,5 centymetrowe plastry z dowolnym sosem, np. pieczarkowym.
    Po ostygnięciu wyciągnąć z tłuszczu i traktować jak wędlinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 stycznia 2018 Ale dziś kusisz smakami, tak się nie godzi przy poniedziałku xD Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń