Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka pieczona z cebula i winem

Szynka pieczona z cebula i winem

Autor:

Przepisów i artykułów: 473 Ocena: 4370

Dodano:

Odsłon: 218

Dzisiaj polecam smaczną , mięciutką i z nutką wina szynkę wieprzową. -

Składniki

  • ok. 60 dag szynki wieprzowej
  • sól, pieprz, słodka papryka i granulowany czosnek do smaku
  • przyprawa podlaska do mięs wieprzowych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 1/2 szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
  • 2 średnie cebule
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szynka pieczona z cebula i winem

Przygotowanie

  1. Szynkę pokroić w 2-cm plastry. Nie rozbijać.
    W misce wymieszać olej, musztardę i przyprawy. Natrzeć mięso. Zalać resztą marynaty.
    Odstawić na godzinę do lodówki.
    Na patelni rozgrzać smalec i zrumienić mięso z każdej strony.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z wytopionym tłuszczem. Podlać winem.
    Na każdym kawałku mięsa ułożyć po łyżce pokrojonej cebuli.
    Dusić pod przykryciem około godziny w tem. 180 stopni.
    Podałam z odsmażanymi ziemniakami, sałatą ze śmietaną i surówką z marchewki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń