Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka pieczona z masłem ziołowym to doskonały pomysł na obiad lub na domową wędlinę. Jest bardzo smaczna i pięknie się prezentuje.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 953
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4212
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 440
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 865
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3734
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 953
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4212
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 440
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 865
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3734
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Składniki
Szynkę umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam ją z każdej strony solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawą włoską. Ostrym nożem zrobiłam na wierzchu szynki podłużne nacięcia, dość głębokie. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Dodałam do niego szczypiorek, koperek, natkę pietruszki przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałam jeszcze szczyptę soli i dokładnie wszystko wymieszałam tworząc coś w rodzaju pasty. Tą pastę nałożyłam w przygotowane w mięsie nacięcia, upychając ją jak najgłębiej. Nafaszerowane mięso obwiązałam bawełnianym sznurkiem do mięs i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika. Szynkę piekłam ok. godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. Gdy wystygło wyjęłam je z powstałego w trakcie pieczenia sosu, zawinęłam w folię aluminiową i schowałam do lodówki, aby się schłodziło. Przed krojeniem zdjęłam sznurek, którym mięso było obwiązane.