Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka w sosie z grzybów leśnych

Szynka w sosie z grzybów leśnych

Autor:

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 2680

Dodano:

Odsłon: 17408

Duszone plastry szynki w sosie śmietanowym z grzybami leśnymi, Bardzo aromatyczne jesienne danie do ryżu, ziemniaków albo makaronu.

Składniki

  • 500-600 g szynki pokrojonej na plasterki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 kg grzybów leśnych
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelni o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła.
    Posiekać 1 cebulę i podsmażyć aż się zarumieni.
    Plastry szynki lekko rozbić ( jak cienkie rozpłaszczyć ręką), posolić, popieprzyć.
    Cebulę lekko odsunąć na boki, szynkę podsmażyć z obu stron na rumiano, następnie zalać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić pod przykryciem 1,5 h.

  2. Posiekać 2 cebulę, grzyby pokroić na plasterki
    Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło i olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, dodać grzyby i smażyć ok 15-20 minut aż będą rumiane, posolić, popieprzyć.
    Jak szynka będzie miękka, wyjąć ją na talerz, z patelni odlać szklankę płynu.
    Połowę płynu dodać do śmietany i wymieszać, zmiksować na gładki sos.
    Do sosy przełożyć grzyby, resztą płynu z patelni wypłukać patelnie po grzybach, dodać do sosu.
    Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    Chwilę podgotować, przełożyć mięso i podgrzać.
    Pasuje natka pietruszki ( ja akurat nie miałam).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń