Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka w sosie z papryką

Szynka w sosie z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1724

Dodano:

Odsłon: 410

Taka szyneczka w sosie, fajnie się sprawdzi na obiad, ale też na imprezę, jako danie na ciepło. Ja podałam na obiad z ziemniakami, a na drugi dzień zrobiłam kopytka. Tak, żeby było iqnaczej :)

Składniki

  • 1 kg. szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka
  • 750 ml. wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia mięsa
  • masło do smażenia warzyw
  • 1 mały ogórek kiszony
  • mąka do zagęszczenia sosu
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szynka w sosie z papryką

Przygotowanie

  1. Szynkę umyć, pokroić w plastry. Następnie każdy plaster, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Obsmazyć mięso z obu stron.
    Do rondelka wlać gorącą wodę, dodać przyprawy. Wymieszać i zalać mięso.
    Przykryć pokrywką i dusić na małym gazie.
    Po około godzinie na osobnej patelni podsmażyć na maśle, pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek.
    Kiedy warzywa się podsmażą, dodać je do mięsa.

  2. Przykryć i dusić jeszcze 45 minut.
    Na 5 minut przed końcem duszenia, dodać pokrojonego w półplasterki ogórka kiszonego.
    Jeśli trzeba, doprawić sos do smaku.

    Sos można dodatkowo zagęścić mąką.
    W niewielkiej ilości zimnej wody, rozmieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej
    i płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wlać do sosu, mieszając, żeby nie powstały grudki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń