Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Szynka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24905

Dodano:

Odsłon: 13072

Propozycja na delikatną, miękką i bardzo soczystą szynkę wieprzową skąpaną w pieczarkowym sosie z dodatkiem ziół i nutką ostrej papryki.

Składniki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 7 pieczarek
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • plaster masła
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • sos sojowy
  • 1 łyżeczka mąki
  • majeranek
  • cząber
  • tymianek
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną szynkę pokroić na plastry, delikatnie rozbić i smażyć z obu stron na oleju rzepakowym, a następnie zalać zimną wodą i zagotować.

    Pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle, dodać pokrojone pieczarki i smażyć razem do momentu odparowania wody z grzybów. Na koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek.

  2. Zawartość patelni przełożyć do gotującego się mięsa, dodać majeranek, cząber, szczyptę ostrej papryki oraz tymianek i dusić na małym ogniu do momentu uzyskania miękkości przez szynkę (około 1,5 godziny).

    Na koniec całość doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i zagęścić zasmażką z mąki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń