Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka z sarny duszona w domowej kiszonej kapuście - to proste, pyszne, klasyczne, staropolskie danie jednogarnkowe. Szynka z sarny zalicza się do mięs wyjątkowo chudych. Przygotowana w ten sposób zachowała kruchość i soczystość.
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 258
Polecam.
Odsłon: 404
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 49
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 258
Polecam.
Odsłon: 404
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 49
Składniki
W dużym żeliwnym garnku wytapiam boczek. Umyte i osuszone mięso obsmażam ze wszystkich stron na wytopionym boczku. Posypuję przyprawami.
Do obsmażonego mięsa dodaję plastry cebuli, pokruszone grzyby, sos Worcester i śliwki. Krótko smażę.
Następnie mięso wyjmuję na talerz. Do garnka przekładam lekko odciśniętą z nadmiaru soku kapustę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i wszystko mieszam.
Do tak przygotowanej kapusty przekładam szynkę, otulam kapustą i przykrywam przykrywką. Potrawę duszę na minimalnym ogniu około 2 -3 godziny.
Potrawa jest gotowa do spożycia gdy mięso odchodzi od kości.