Do góry

Dania główne Przepis na:

Taaco papryka faszerowana - 2 obiady za jednym przygotowaniem

Taaco papryka faszerowana - 2 obiady za jednym przygotowaniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 926

Dodano:

Odsłon: 2126

Taaco papryka faszerowana - 2 obiady za jednym przygotowaniem

Składniki

  • 3 papryki
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 słoiczek pikantnej salsy pomidorowej lub sosu (ok. 200 g)
  • 250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki mielonej papryki chili
  • świeża posiekana natka pietruszki do posypania przed podaniem
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
  • 3-4 łyżeczki miksu przyprawy TACO
  • starty żółty ser (200 g)
  • ok. 1 szklanka wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od podgrzania oliwy na patelni i podsmażenia cebuli z czosnkiem na złoto. Odkładamy na talerzyk i podsmażamy następnie mięso mielone. Smażymy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie odcedzamy nadmiar tłuszczu (ja używam do tego celu durszlaka)i dodajemy obsmażoną wcześniej cebulę i czosnek, a także miks przypraw TACO.

  2. Mięso nadal dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, podlewamy w razie potrzeby odrobiną wody i dodajemy czarną fasolę (uprzednio pozbywając się zalewy i przepłukując fasolę na durszlaku).

  3. Papryki przekrawamy na połówki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy je na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, by się podpiekły przez ok. 10 minut.

  4. W międzyczasie kiedy mięso się poddusza dodajemy salsę pomidorową. Pozostawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. Na sam koniec gotowania dodajemy połowę startego sera i mieszamy.

  5. Podpieczone papryki wyjmujemy z piekarnika i faszerujemy mięsną mieszanką. Posypujemy resztą startego żółtego sera i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 15 minut lub do czasu aż ser roztopi się, a papryki nie będą już twarde.

  6. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki i podajemy np. z ryżem i ulubionymi dodatkami.

  7. Jeśli zostanie nam trochę farszu, to mamy obiad na drugi dzień! Możemy farsz wykorzystać do burrito. W tym celu pozostały farsz z dodatkiem ryżu zawijamy w podpieczone lekko tortille i podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany i sałaty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń