Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taaco papryka faszerowana - 2 obiady za jednym przygotowaniem
Składniki
Zaczynamy od podgrzania oliwy na patelni i podsmażenia cebuli z czosnkiem na złoto. Odkładamy na talerzyk i podsmażamy następnie mięso mielone. Smażymy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie odcedzamy nadmiar tłuszczu (ja używam do tego celu durszlaka)i dodajemy obsmażoną wcześniej cebulę i czosnek, a także miks przypraw TACO.
Mięso nadal dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, podlewamy w razie potrzeby odrobiną wody i dodajemy czarną fasolę (uprzednio pozbywając się zalewy i przepłukując fasolę na durszlaku).
Papryki przekrawamy na połówki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy je na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, by się podpiekły przez ok. 10 minut.
W międzyczasie kiedy mięso się poddusza dodajemy salsę pomidorową. Pozostawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. Na sam koniec gotowania dodajemy połowę startego sera i mieszamy.
Podpieczone papryki wyjmujemy z piekarnika i faszerujemy mięsną mieszanką. Posypujemy resztą startego żółtego sera i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 15 minut lub do czasu aż ser roztopi się, a papryki nie będą już twarde.
Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki i podajemy np. z ryżem i ulubionymi dodatkami.
Jeśli zostanie nam trochę farszu, to mamy obiad na drugi dzień! Możemy farsz wykorzystać do burrito. W tym celu pozostały farsz z dodatkiem ryżu zawijamy w podpieczone lekko tortille i podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany i sałaty.