Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotkanie przy stole. Soczyste kawałki kurczaka w aromatycznej marynacie doskonale współgrają z apetycznymi warzywami. Taco w takiej formie to efektowna propozycja na przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi lub podczas rodzinnej kolacji.
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 146
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 172
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 146
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 172
Składniki
Papryki oczyść, pokrój w paski. Obrane marchewki poszatkuj w plasterki – możesz użyć specjalnej falowanej krajalnicy. Wymieszaj oliwę z 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Wylej oliwę na patelnię i szybko przesmaż papryki i marchewki, aby zmiękły. Na koniec dodaj ocet, miód, dopraw solą i wymieszaj, po czym odłóż na talerz.
Na tej samej patelni znów rozgrzej oliwę i podsmaż drugi, posiekany ząbek czosnku, po chwili wrzuć kawałki kurczaka i szybko przesmaż. Dopraw sosem sojowym, słodką papryką i odrobiną chili. Aby składniki na taco były bardziej aromatyczne, zamiast patelni użyj klasycznego grilla.
Na suchej patelni podpraż tortille z obydwu stron, odłóż na talerz i przykryj, aby nie wystygły.
Przed samym podaniem złóż taco z kurczakiem. Na środek tortilli ułóż kawałki kurczaka, podsmażone warzywa i natkę kolendry dla dodania świeżości. Serwuj od razu.