Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z brukselką

Tagliatelle z brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 850 Ocena: 16327

Dodano:

Odsłon: 748

Makaron jak zwykle daje się połączyć z różnymi dodatkami. Z brukselką też smakuje wybornie.

Składniki

  • 400 g tagliatelle
  • 150 g brukselki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • 125 ml śmietany
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i dokładnie odsączyłem.
    Brukselkę oczyściłem, opłukałem, i pokroiłem w ćwiartki. Boczek pokroiłem w cienkie paski. Cebulę po obraniu pokroiłem w piórka.
    Boczek zrumieniłem na roztopionym smalcu. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem brukselkę i krótko smażyłem. Wlałem bulion i śmietanę, kapustę gotowałem na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Makaron dodałem do brukselki, podgrzałem, wyłożyłem na talerze, podałem z boczkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 05 marca 2015 jak dla mnie obiad idealny :-) wszystko co uwielbiam w jednym daniu :-) :-*

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 05 marca 2015 uwielbiam brukselkę :) biorę w ciemno :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 05 marca 2015 mmmmm!!!!!, pysznosci, uwilbiam brukselke pod kazdym wzgledem i do tego boczek , niebo w gabce!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń