Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarmuż to skarbnica witamin i wartości odżywczych. Warto włączyć go do diety dla zdrowia oraz urody. Jest silnym przeciwutleniaczem oraz cennym źródłem żelaza, wapnia, potasu, witamin C i K, a także błonnika i białka. Pesto z jarmużu z dodatkiem cytrynowej nuty, orzechów nerkowca i parmezanu jest pysznym dodatkiem do mięs, ryb, pieczonych warzyw oraz makaronu. Dziś zapraszam na połączenie jarmużowego pesto z makaronem tagliatelle oraz pomidorami koktajlowymi.
rozdrabniacz / blender, garnek do makaronu
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 17
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 47
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 194
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 17
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 47
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 194
Składniki
Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, a następnie studzimy. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu).
Jarmuż płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i pozbawiamy go twardych łodyg. Liście przekładamy do rozdrabniacza wraz z ząbkiem czosnku, uprażonymi orzechami nerkowca i startym parmezanem. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i miksujemy dla właściwego połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz otartą skórką cytrynową.
Ugotowany makaron odcedzamy i od razu łączymy z jarmużowym pesto. Danie podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
PRZECHOWYWANIE: Pozostałe pesto przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku (około 7 dni). Wierzch pesto warto polać dodatkową porcją oliwy z oliwek.