Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarmuż to skarbnica witamin i wartości odżywczych. Warto włączyć go do diety dla zdrowia oraz urody. Jest silnym przeciwutleniaczem oraz cennym źródłem żelaza, wapnia, potasu, witamin C i K, a także błonnika i białka. Pesto z jarmużu z dodatkiem cytrynowej nuty, orzechów nerkowca i parmezanu jest pysznym dodatkiem do mięs, ryb, pieczonych warzyw oraz makaronu. Dziś zapraszam na połączenie jarmużowego pesto z makaronem tagliatelle oraz pomidorami koktajlowymi.
rozdrabniacz / blender, garnek do makaronu
Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, a następnie studzimy. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu).
Jarmuż płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i pozbawiamy go twardych łodyg. Liście przekładamy do rozdrabniacza wraz z ząbkiem czosnku, uprażonymi orzechami nerkowca i startym parmezanem. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i miksujemy dla właściwego połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz otartą skórką cytrynową.
Ugotowany makaron odcedzamy i od razu łączymy z jarmużowym pesto. Danie podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
PRZECHOWYWANIE: Pozostałe pesto przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku (około 7 dni). Wierzch pesto warto polać dodatkową porcją oliwy z oliwek.
Zielony szpinak i żółty makaron, super wiosenne połączenie kolorów. Zimowym a...
Odsłon: 2770
Przepis na smaczny i aromatyczny, szpinakowy makaron tagliatelle otulony pest...
Odsłon: 11840
Czy próbowaliście takiego połączenia ? Karczochy w polskiej kuchni zdobywają...
Odsłon: 16192
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 22
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 95
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 186
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 88
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1071
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 22
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 95
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 186
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 88
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1071
Składniki
Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, a następnie studzimy. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu).
Jarmuż płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i pozbawiamy go twardych łodyg. Liście przekładamy do rozdrabniacza wraz z ząbkiem czosnku, uprażonymi orzechami nerkowca i startym parmezanem. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i miksujemy dla właściwego połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz otartą skórką cytrynową.
Ugotowany makaron odcedzamy i od razu łączymy z jarmużowym pesto. Danie podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
PRZECHOWYWANIE: Pozostałe pesto przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku (około 7 dni). Wierzch pesto warto polać dodatkową porcją oliwy z oliwek.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Dania główne
Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 431
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 1580