Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z kaczką w sosie estragonowym.

Tagliatelle z kaczką w sosie estragonowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4333

Dodano:

Odsłon: 730

Pierś z kaczki w wonnym, słodko - korzennym estragonowym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Podana z makaronem tagliatelle i gruszką zapiekaną z lazurowym serem i żurawiną. Pyszne, sycące danie - w sam raz na weekendowy obiad. Do tego czerwone wino - żyć, nie umierać!

Składniki

  • pierś z kaczki ze skórą
  • szklaneczka (100 ml) wina czerwonego
  • 2 - 3 łyżki estragonu
  • łyżeczka majeranku
  • 0,5 gruszki
  • sól, pieprz - do smaku
  • tagliatelle jajeczne (użyłem Nonna Mia z Lidla) - 25dag
3-4 os. 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej przygotuj kaczkę. Skórę na piersi natnij w romby, natrzyj z obu stron solą, pieprzem, majerankiem i estragonem; zawiń w folię i włóż na noc do lodówki.

  2. Zamarynowaną kaczkę połóż skórą do dołu na zimnej patelni. Postaw na niedużym ogniu i smaż, aż cały tłuszcz się wytopi, a skóra będzie rumiana i chrupiąca.

  3. Przewróć kaczkę na drugą stronę, smaż do zrumienienia.
    Odwróć na powrót na stronę ze skórą, smaż jeszcze 3 minuty.

  4. Odwróć jeszcze raz, wlej ok. 100 ml wina. Smaż ok. 3 minut i wyjmij mięso.

  5. Odłóż na talerz i zostaw do wystygnięcia.
    Przygotuj sos: do pozostałego na patelni sosu wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki połówkę gruszki.
    Dopraw estragonem, pieprzem, ew. odrobiną cukru. Ja dodałem jeszcze odrobinę przyprawy korzennej.
    Gotuj, aż gruszki całkowicie się rozgotują.

  6. Pokrojoną w nieduże kawałki kaczkę włóż do sosu i podgrzej razem.
    Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
    Podawaj makaron polany sosem z kawałkami kaczki i gruszką z serem pleśniowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń