Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z kurkami i cukinią

Tagliatelle z kurkami i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1728

Dodano:

Odsłon: 3959

Patelnia pachnąca lasem a dokładnie kurkami. Makaron podałam w pysznym sosie grzybowym z paskami cukinii. Coś pysznego i delikatnego. Nie oderwiecie się od patelni.

Składniki

  • 200 g makaronu wstążki szerokie
  • 1 cukinia mała
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 250 g kurek
  • 200 g śmietany 18 % ukwaszonej do zup
  • masło klarowane
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz czarny i czerwony
  • 250 ml mleka migdałowego lub mleko krowie
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tagliatelle z kurkami i cukinią

Przygotowanie

  1. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Cukinię kroję w cienkie paski, użyłam do tego specjalnego noża, ale można zrobić to tez zwykłym nożem. Cukinię przesmażam chwilę dosłownie na maśle, przekładam na talerz. Cebulę drobno kroję, przesmażam na maśle klarowanym. Kurki delikatnie oczyszczam , można je przepłukać zimną wodą. Większe grzyby kroję na kawałki, moje takie były. Dodaję do cebuli i przesmażam. Wlewam śmietanę, mleko, dodaję sól, pieprz czarny i czerwony, zagotowuję. Dodaję cukinię, makaron, pomidorki pokrojone, natkę pietruszki i mieszam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń