Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna odsłona aromatycznego pesto, tym razem jest to połączenie bazylii i rozmarynu z pikantną nutką sera Jużnyj (rodem z ZSRR) oraz orzechami nerkowca. Serdecznie polecam to zestawienie :D
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 319
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 319
Składniki
Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i dokładnie rozbijamy w moździerzu. Ser Jużnyj ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do rozdrabniacza dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, pokrojony czosnek, listki bazylii oraz rozmarynu i miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego rozdrobnienia ziół, ale nie całkowitego ich zmiksowania (nie należy dopuścić do wytworzenia tzw. papki).
Do tak rozdrobnionych ziół i czosnku dodajemy stary ser Jużnyj, rozbite nerkowce oraz dolewamy pozostałą cześć oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy (dosłownie kilka sekund) dla odpowiedniego połączenia. Na koniec całość doprawiamy solą, białym pieprzem oraz świeżo i grubo zmielonym pieprzem czarnym. Makaron Tagliatelle gotujemy al dente i odcedzamy. Gorący makaron mieszamy z przygotowanym pesto i od razu wykładamy na talerze. Całość dla podkreślenia smaku możemy posypać dodatkowo startym serem Jużnyj. Życzę smacznego! :)