Wybitnie prosty i smaczny przepis na tagliatelle w aromatycznym sosie kurkowym. Sos kurkowy jest niesamowicie kremowy i oryginalny w smaku, ponieważ składa się z jednych z najsmaczniejszych grzybów, które znakomicie komponują się z makaronami. Leciutkie, letnie danie, które możesz zestawić z ulubionymi warzywami, serem, posmażonym boczkiem, czy kurczakiem.
Tagliatelle z sosem kurkowym
Składniki
Makaron
- 400 g makaronu tagliatelle
Sos kurkowy
- 300 g kurek (najlepsze są świeże grzyby)
- 200 g białej cebuli
- ząbek czosnku
- 150 ml śmietanki kremówki
- 30 g masła
- 50 g parmezanu (starty)
- sól
- pieprz
- 1/2 kostki bulionu z wodą lub bulion ok. 200 ml
Dodatki
- Natka pietruszki posiekana
- Smażony boczek w kostce 150 g
Składniki
Makaron
- 400 g makaronu tagliatelle
Sos kurkowy
- 300 g kurek (najlepsze są świeże grzyby)
- 200 g białej cebuli
- ząbek czosnku
- 150 ml śmietanki kremówki
- 30 g masła
- 50 g parmezanu (starty)
- sól
- pieprz
- 1/2 kostki bulionu z wodą lub bulion ok. 200 ml
Dodatki
- Natka pietruszki posiekana
- Smażony boczek w kostce 150 g

Potrzebne przybory kuchenne
Patelnia, nóż, miska, sitko, łyżka do mieszania
Etapy przygotowania
Przygotuj makaron tagliatelle według instrukcji załączonej na opakowaniu, oczywiście dodaj do wody sól i gotuj al dente. Tak przygotowany makaron odcedź i odstaw na bok.
Przygotuj kurki. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie dobrze wypłucz, najlepiej przez sitko. Kurki osusz ręcznikiem papierowym i pozbądź się z nóżek zanieczyszczeń. Jeżeli kurki są mniejsze, to możesz pozostawić w całości, większe można przekroić na pół.
Obierz jedną większą cebulę i pokrój ją na drobną kostkę. Podobnie zrób z czosnkiem. Obierz czosnek i pokrój w drobną kostkę, ewentualnie przeciśnij przez praskę.
Na większej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i dodaj posiekaną wcześniej cebulkę. Smaż do złocistego koloru. Cebulka nie może być jednak zbyt przesmażona, dlatego masło nada nieco miękkości cebuli. Na dwie minuty przed końcem smażenia cebulki dodaj czosnek, aby lekko się podsmażył.
Przygotowane wcześniej kurki dodaj do smażącej się cebulki i smaż ok. 6-8 minut.
Dolej bulionu drobiowego i gotuj przez kolejne 5 minut, aby bulion nieco zszedł z wody.
Trochę bulionu odlej do filiżanki i zahartuj śmietankę, mieszając ją z bulionem, a następnie przelej na patelnię. Mieszaj, aby smaki się przegryzły. Dodaj przyprawy: sól, pieprz.
Połącz makaron z sosem. Na wierzch sosu, posyp parmezanem. Najlepiej, aby sos był jeszcze gorący, wtedy parmezan przeniknie w smak sosu i nie zostanie na powierzchni. Pokrój natkę pietruszki i dodaj do sosu. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)



Składniki
- 400 g makaronu tagliatelle
- 300 g kurek (najlepsze są świeże grzyby)
- 200 g białej cebuli
- ząbek czosnku
- 150 ml śmietanki kremówki
- 30 g masła
- 50 g parmezanu (starty)
- sól
- pieprz
- 1/2 kostki bulionu z wodą lub bulion ok. 200 ml
- Natka pietruszki posiekana
- Smażony boczek w kostce 150 g
Przygotuj makaron tagliatelle według instrukcji załączonej na opakowaniu, oczywiście dodaj do wody sól i gotuj al dente. Tak przygotowany makaron odcedź i odstaw na bok.
Przygotuj kurki. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie dobrze wypłucz, najlepiej przez sitko. Kurki osusz ręcznikiem papierowym i pozbądź się z nóżek zanieczyszczeń. Jeżeli kurki są mniejsze, to możesz pozostawić w całości, większe można przekroić na pół.
Obierz jedną większą cebulę i pokrój ją na drobną kostkę. Podobnie zrób z czosnkiem. Obierz czosnek i pokrój w drobną kostkę, ewentualnie przeciśnij przez praskę.
Na większej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i dodaj posiekaną wcześniej cebulkę. Smaż do złocistego koloru. Cebulka nie może być jednak zbyt przesmażona, dlatego masło nada nieco miękkości cebuli. Na dwie minuty przed końcem smażenia cebulki dodaj czosnek, aby lekko się podsmażył.
Przygotowane wcześniej kurki dodaj do smażącej się cebulki i smaż ok. 6-8 minut.
Dolej bulionu drobiowego i gotuj przez kolejne 5 minut, aby bulion nieco zszedł z wody.
Trochę bulionu odlej do filiżanki i zahartuj śmietankę, mieszając ją z bulionem, a następnie przelej na patelnię. Mieszaj, aby smaki się przegryzły. Dodaj przyprawy: sól, pieprz.
Połącz makaron z sosem. Na wierzch sosu, posyp parmezanem. Najlepiej, aby sos był jeszcze gorący, wtedy parmezan przeniknie w smak sosu i nie zostanie na powierzchni. Pokrój natkę pietruszki i dodaj do sosu. Smacznego!
Pyszotka;)
Przepyszne jedzonko.;)
To jest przepyszne