Do góry

Dania główne Przepis na:

Tajskie curry warzywne z tuńczykiem

Tajskie curry warzywne z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 1696

Pyszne, dość pikantne tajskie curry z dużą ilością warzyw i kawałkami tuńczyka. Prawie jak w tajskiej restauracji!

Składniki

  • 120 g ryżu basmati
  • 2 steki (filety) z tuńczyka
  • mały bakłażan
  • papryka
  • cebula
  • mini kolby kukurydzy (ok. 200 g)
  • 30 g tłuszczu kokosowego
  • 15 g startego świeżego imbiru
  • pęczek kolendry
  • 3 liście limonki kaffir
  • pół kostki rosołowej warzywnej
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • sok z połowy limonki
  • szczypta suszonego chilli
  • olej roślinny
  • cukier
  • smażona cebulka do posypania
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tajskie curry warzywne z tuńczykiem

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, resztę warzyw w większą kostkę, kukurydzę w grube talarki. Na patelni (z pokrywką) rozgrzać łyżkę oleju, dodać najpierw cebulę, potem bakłażana i resztę warzyw. Smażyć aż warzywa się przysmażą i zmiękną. Dodać starty imbir, liście kaffir, pastę curry, chilli, chwilę przesmażyć. Tłuszcz kokosowy i pół kostki rosołowej rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wlać do patelni, dodać łyżeczkę cukru, dobrze wymieszać. Tuńczyka pokroić na kawałki, położyć na sosie, gotować pod przykryciem aż tuńczyk będzie gotowy (ok. 5-8 min). Wsypać posiekaną kolendrę, dodać sok z limonki, wymieszać, podawać z ryżem, posypane smażoną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 31 lipca Uwielbiam takie smaki i aromaty. Tuńczyk i te wszystkie przyprawy i warzywa, to bajeczka. Pycha :) Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń