Do góry

Dania główne Przepis na:

Tajskie curry z kukurydzą

Tajskie curry z kukurydzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 369 Ocena: 4666

Dodano:

Odsłon: 475

W środku lata przygotowałam bardzo smaczne curry z kukurydzą i bazylią cytrynową – nieco tajskie w swoim charakterze. Nie byłam nigdy w Tajlandii, więc tajską kuchnię znam tylko z książek i internetu. Bardzo lubię to, co udało mi się poznać i ugotować dzięki tym mediom, choć nasza wersja jest z pewnością znacznie mniej ostra, niż tajski oryginał. Cóż, żyjemy w innej strefie klimatycznej, mamy też inne preferencje smakowe… Mimo wszystko polecam to danie – jest pyszne i aromatyczne. Wegetariańskie, bezglutenowe, pełne kolorów i smaków. Jeśli preferujesz bardziej wyrazistą i ostrzejszą kuchnię – dodaj więcej pasty curry. Albo dopraw danie innymi ostrymi smakami.

Składniki

  • 1 nieduży kalafior
  • 400 g ziemniaków
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 nieduże marchewki
  • 3-4 malutkie zielone lub kolorowe cukinie
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1-2 łyżki dowolnej tajskiej pasty curry – użyłam ostrej, zielonej
  • kilka łyżek oleju kokosowego (najlepiej rafinowanego)
  • łyżka sproszkowanej kurkumy
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
  • garść bazylii cytrynowej lub natki kolendry
  • ryż basmati do podania (choć można zjeść to curry nawet i bez ryżu)
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tajskie curry z kukurydzą

Przygotowanie

  1. Cebule obierz, pokrój w piórka lub dużą kostkę i podsmaż lekko na oleju kokosowym.

  2. Marchew pokrój w plasterki (młodą – bez obierania), dodaj do cebuli i podsmażaj przez chwilę.

  3. Kalafiora obierz, podziel na nieduże różyczki i przełóż do garnka. Dodaj gotową tajską pastę curry, może być samodzielnie przygotowana albo nawet kupny gotowiec (ja użyłam zielonej). Na tym etapie dolej także około szklanki wody, dodaj sól, pieprz i kurkumę. Zagotuj.

  4. Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę, dodaj do cebuli, kalafiora i marchewki.

  5. Curry warzywne zagotuj i przykręć gaz – musi się gotować przez 6-10 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną.

  6. W międzyczasie paprykę oczyść z nasion i pokrój na kawałki. Cukinie umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki lub ćwierćplasterki, zależnie od wielkości.

  7. Gdy już ziemniaki zmiękną – dodaj do garnka cukinię, paprykę i mleko kokosowe, wymieszaj. Gotuj około 2 minut. Pod koniec dodaj do garnka kukurydzę z puszki razem z całą zalewą. Wymieszaj i pozostaw, aby potrawa dobrze się podgrzała.

  8. Na koniec posyp potrawę pokrojoną bazylią cytrynową (my lubimy ją znacznie bardziej, niż zieloną kolendrę, ale i ona dobrze będzie pasować do tego dania).

  9. Najlepiej smakuje z ryżem basmati lub jaśminowym ugotowanym na sypko. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń