Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W środku lata przygotowałam bardzo smaczne curry z kukurydzą i bazylią cytrynową – nieco tajskie w swoim charakterze. Nie byłam nigdy w Tajlandii, więc tajską kuchnię znam tylko z książek i internetu. Bardzo lubię to, co udało mi się poznać i ugotować dzięki tym mediom, choć nasza wersja jest z pewnością znacznie mniej ostra, niż tajski oryginał. Cóż, żyjemy w innej strefie klimatycznej, mamy też inne preferencje smakowe… Mimo wszystko polecam to danie – jest pyszne i aromatyczne. Wegetariańskie, bezglutenowe, pełne kolorów i smaków. Jeśli preferujesz bardziej wyrazistą i ostrzejszą kuchnię – dodaj więcej pasty curry. Albo dopraw danie innymi ostrymi smakami.
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 87
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 87
Składniki
Cebule obierz, pokrój w piórka lub dużą kostkę i podsmaż lekko na oleju kokosowym.
Marchew pokrój w plasterki (młodą – bez obierania), dodaj do cebuli i podsmażaj przez chwilę.
Kalafiora obierz, podziel na nieduże różyczki i przełóż do garnka. Dodaj gotową tajską pastę curry, może być samodzielnie przygotowana albo nawet kupny gotowiec (ja użyłam zielonej). Na tym etapie dolej także około szklanki wody, dodaj sól, pieprz i kurkumę. Zagotuj.
Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę, dodaj do cebuli, kalafiora i marchewki.
Curry warzywne zagotuj i przykręć gaz – musi się gotować przez 6-10 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
W międzyczasie paprykę oczyść z nasion i pokrój na kawałki. Cukinie umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki lub ćwierćplasterki, zależnie od wielkości.
Gdy już ziemniaki zmiękną – dodaj do garnka cukinię, paprykę i mleko kokosowe, wymieszaj. Gotuj około 2 minut. Pod koniec dodaj do garnka kukurydzę z puszki razem z całą zalewą. Wymieszaj i pozostaw, aby potrawa dobrze się podgrzała.
Na koniec posyp potrawę pokrojoną bazylią cytrynową (my lubimy ją znacznie bardziej, niż zieloną kolendrę, ale i ona dobrze będzie pasować do tego dania).
Najlepiej smakuje z ryżem basmati lub jaśminowym ugotowanym na sypko. Smacznego!