Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysłów na dania z kurczaka jest mnóstwo. W/g tego przepisu, mięso kurczaka jest soczyste i miękkie, wręcz rozpływa się w ustach. Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym to bardzo prosty przepis na szybki obiad lub biesiadę z przyjaciółmi . Potrawę zrobisz w kilkanaście minut z kilku składników, a wszyscy smakosze będą zadowoleni. Prawdziwa uczta dla podniebienia.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1790
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8342
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 740
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253326
Polecam.
Odsłon: 1433
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1790
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8342
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 740
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253326
Polecam.
Odsłon: 1433
Składniki
Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Z piersi usuwamy błonki i ewentualne ścięgna. Płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy ukośnie na odpowiadające nam wielkością kawałki. Do miseczki dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 duże ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 3 łyżki dobrej oliwy i 1 łyżkę soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Pokrojone mięso dodajemy do marynaty i dokładnie wszystkie kawałki nacieramy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotowaną odpowiedniej wielkości patelnię dobrze rozgrzewamy, dodajemy odrobinę masła klarowanego (1 lub 2 płaskie łyżki). Mięso obtaczamy w mące i smażymy ze wszystkich stron aby zamknęły się pory (ok. 2-3 minuty z każdej strony). Wykładamy na talerz i odstawiamy.
Na patelnię wlewamy 250 ml bulionu warzywnego i śmietanę (200 ml, ja użyłem śmietany 18%) wymieszaną w kubku z 3-4 łyżkami gorącego sosu z patelni (hartowanie śmietany) . Redukujemy przez 3 minuty i spowrotem wkładamy do sosu podsmażone kawałki piersi kurczaka. Mieso dusimy na małym ogniu do miekkości pod przykryciem. Na koniec posypujemy startym serem mozzarellą, aby się rozpuścił. Mieszamy. Uwagi: Sos powinien się zrobić kremowy i aksamitny. Obcjonalnie jak kto lubi, posypujemy drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami puree, ryżem lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką. W moim przypadku z marchewką na gęsto, którą uwielbia cała rodzina.